EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Финландия: Безопасна атомна енергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финландия: Безопасна атомна енергия

mail14:00 | 30.12.2011прегледи 1115 коментарикоментари 0


Финландските атомни централи издържаха успешно тестовете за устойчивост. Това съобщи финландската служба за ядрена безопасност (Stuk), цитирана от AFP.Мерките бяха взети от Европейският съюз след ядрената авария в японската АЕЦ Фукушима през март.

Генералният директор на службата Юка Лаксонен обаче подчерта, че е възможно още повече да се подобри сигурността на финландските реактори за устояване на тежки природни бедствия като това във Фукушима. Той допълни, че ще трябва да се засилят някои правила за безопасност, включително в действащите централи. Проверката на службата беше насочена най-вече към това дали охладителните системи на реакторите могат да продължат да функционират дори при продължително спиране на тока до 72 часа.

Финландия има четири ядрени реактора в две централи, експлоатирани от доставчиците на електроенергия Fortum и Teollisuuden Voima - TVO. Пети реактор от трето поколение ЕПР се строи в момента от френската компания Areva в централата на ТВО в западния град Олкилуото. През май службата за ядрена безопасност препоръча на Фортум и ТВО да увеличат гаранцията за доставка на електроенергия за реакторите и да осигурят използването на морска вода за охлаждане на реакторите в случай на прегряване.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg