EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Финалистите за Световната купа по предприемачество

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финалистите за Световната купа по предприемачество

mail15:07 | 05.12.2022прегледи 27213 коментарикоментари 0


Стопанският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" беше домакин на националния финал на Световната купа по предприемачество в края на ноември 2022 година, съобщиха от образователната платформа "Млад Изобретател". В оспорвана надпревара сред осем финалисти трябваше да бъдат отличени двете български компании, които ще се борят за влизане в топ 100 на стартиращите компании в света – те ще участват във финалите през март 2023 г. в град Рияд, Саудитска Арабия. Правото да продължат напред спечелиха "Млад изобретател" ЕООД (категория "Фаза – Идея") и "Фуудобокс 2021" ООД (категория "Ранна фаза"). Те ще участват в Глобалната акселераторска програма, посочиха още от платформата.

В рамките на програмата в началото на месец февруари ще бъдат определени 100-те претенденти за финалите в Саудитска Арабия. Световната купа по предприемачество се организира от Глобалната мрежа по предприемачество. През 2022 г. България участва за втори път.

Победителите в конкурса представляват две важни ниши в България, със сериозен потенциал за растеж – технологично образование и устойчиво потребление на храна.

България е сред малкото страни в света, които от ранна възраст (трети и четвърти клас) включват технологичното образование (включително програмиране и роботика) и във формалното, и в неформалното образование. Това дава възможност на фирми като "Млад изобретател" да тестват в сравнително големи мащаби продуктите си, преди да се опитат да станат глобален доставчик на технологично образование.

Инж. Костадин Недев е млад учен, който мечтае да направи инженерните технологии интересни и достъпни за всяко дете. Действащ летец-пилот по професия и социален предприемач от 3 години насам. През 2019 година заедно с баща си инж. Димитър Недев създават образователната платформа "Млад Изобретател". Инж. Недев споделя, че е влязъл в света на предприемачеството защото вярва, че всяко дете, което мечтае да бъде изобретател трябва да има равен шанс да го направи. 

"Млад изобретател" е образователна платформа, която подготвя ученици от десет годишна възраст за професиите на бъдещето. За да осъществи тази си мисия, екипът на "Млад Изобретател" създава свой иновативен образователен кит и учебна методика вдъхновена от програма за обучение на пилоти-изтребители. През февруари 2023 г. стартират нови групи за първото ниво от 3-годишния учебен цикъл на "Млад Изобретател" – Изобретения и Роботика 1 във София, Пловдив, Стара Загора  и  Смолян. Курсовете се провеждат веднъж в седмицата и са подходящи за деца между трети и шести клас. Заспиването става онлайн.

Платформата "Млад изобретател" през 2022 г. е отличена с наградата "Джон Атанасов" от президента на България Румен Радев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150