EUR 1.9558
USD 1.7658
CHF 1.8019
GBP 2.1485
CNY 3.9870
you tube
mobile version

Ученици правят вино

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ученици правят вино

mail07:10 | 12.02.2019прегледи 741 коментарикоментари 0


Ученици от откритата преди четири години специалност "лозарство и винопроизводство" в средното училище "Св. Паисий Хилендарски" в село Скалица, община Тунджа, представиха произведените от тях вина по време на общинския празник, посветен на Трифон Зарезан.
За 14-та поредна година жури определи най-добрите производители на червено и бяло вино и на ракия сред повече от 50 лозари от региона и избра тазгодишния "цар на виното". Пред участниците в тържеството бе пресъздаден древния обичай "зарязване на лозите".
Местна винарска изба дари за тържеството 300 литра червено вино.

А в Мелник за осма поредна година посрещнха винопроизводители под пясъчните пирамиди. Организатори на събитието са община Сандански, Сдружение "За Мелник" и винопроизводителите от Мелнишкия регион. На двудневния фестивал "Златен грозд" жители и гости на китното градче се насладиха на богата фолклорна програма, дегустирайки прочутото мелнишко вино, представено от винопроизводители от целия регион.

По случай Празника на винарите и лозарите, през седмицата след фестивала на мелнишкото вино "Златен грозд", от 14 февруари, когато обичайно се чества Св. Трифон, до 17 февруари 2019 г., винарните от региона отварят вратите си за посетители. В тазгодишното издание на "Дни на отворените врати 2019" ще се включат общо 10 винарни от региона на Мелник, Сандански и Петрич. Целта на събитието е да бъдат привлечени повече български и чуждестранни туристи в този емблематичен за българското вино край, за да могат да го опознаят и обикнат в цялата му прелест - чрез виното, храната, фолклора, традициите и природата.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg