EUR 1.9558
USD 1.7660
CHF 1.7917
GBP 2.3216
CNY 2.5088
you tube
mobile version

Уточнение на ТЕЦ „Марица Изток 3”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Уточнение на ТЕЦ „Марица Изток 3”

mail11:53 | 16.08.2013прегледи 1026 коментарикоментари 0


България е поела ангажимент до края на годината да спази ограниченията за вредни емисии в атмосферата, така че да не бъде наказвана с глоби от съда на Европейския съюз. Това стана ясно от изявление на министъра на околната среда Искра Михайлова, която съобщи, че още от 2008 г. 12 ТЕЦ-а не спазват ограниченията за серен диоксид, които тя изброи:

„Това са ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица-З", ТЕЦ "Република", ТЕЦ "Свилоза", ТЕЦ "Девин", ТЕЦ Русе-изток", ТЕЦ "Видахим", ТЕЦ "Брикел", ТЕЦ "АS3C", "Марица-изток 1" и ТЕЦ "Марица-изток 2". Към тях се прибавят и ТЕЦ "Варна" и ТЕЦ "Марица-изток З". Тези, които изредих, са се съгласили да предприемат допълнителни мерки по отношение на серния диоксид и азотните оксиди”.

В отговор на това изявление „КонтурГлобал Марица Изток 3” разпространи следното уточнение:

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3” спазва всички настоящи екологични изисквания на българското и европейското законодателство, включително тези за серен диоксид (SO2), азотни оксиди (NOx) и прахови частици. В момента в електроцентралата тече мащабен проект за допълнително намаляване на емисиите на азотни оксиди, благодарение на който тя ще отговори на бъдещите по-строги изисквания на ЕС, които ще влязат в сила от януари 2016 г.

Факти

1. ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3” не е част от проблема на България със замърсяването на въздуха със SO2 от април 2008 г. Оттогава трите напълно рехабилитирани блока (Блок 1, Блок 2 и Блок 3) работят със сероочистващи инсталации (СОИ 1 и СОИ 2), намаляващи с над 94% серния диоксид, изхвърлян в атмосферата. По това време Блок 4 беше спрян за рехабилитация, която приключи успешно на 25 февруари 2009 г.

Тогава ТЕЦ „Марица Изток 3“ е първата и единствена електроцентрала на лигнитни въглища не само в България, но и в Югоизточна Европа, която работи в пълно съответствие със стандартите за опазване на околната среда. В проекта за рехабилитация и модернизация са вложени над 650 милиона евро.

2. През 2012 г. ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3” започна изпълнението на проект от четири етапа, чиято цел е спазването на още по-строгите изисквания на ЕС по отношение на азотните оксиди в емисиите, които ще влязат в сила на 1 януари 2016 г. (под 200 mg/Nm3). Електроцентралата ще обновява по един блок годишно, като така ще постигне съответствие с изискванията още преди влизането им в сила. През юли 2013 г. компанията обяви успешното приключване на подобренията на първия блок (Блок 4) по този проект и продължаването на работите по Блок 3.

3. Освен това, компанията е инвестирала в подобряване работата на електрофилтрите, които в момента улавят над 99.98% от праховите частици от процеса на изгаряне на въглищата.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg