EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Умна секюритизация на банките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Умна секюритизация на банките

mail12:48 | 14.07.2009прегледи 2749 коментарикоментари 0


Financial Times
Международни банки, сред които американската Goldman Sachs и английската Barclays Capital, създават нови схеми за намаляване на капиталовите разходи отskyscrapers инвестиции в рискови активи, което е и най-скорошното доказателство, че иновациите на финансовите пазари са далеч от мъртви. Целта на това, което от Goldman наричат „застраховка”, а от BarCap – „умна секюритизация” е на практика, посредством различни механизми, да се намалят капиталовите разходи с до 50%, докато банковите регулатори се заканват да въведат по-строги капиталови изисквания.
BarCap използва събирането на активи от няколко клиента в гарантиран финансов продукт, чиито рейтинг се определя от агенция за кредитни оценки и след това се продава на други инвеститори. Резултатът от това е, че нужният капитал под формата на провизия срещу този актив намалява с между 10% и 50%. Новите механизми в някои отношения приличат на дискредитираните структурирани продукти, които бяха обявени и за горивото на финансовата криза. Но създателите на новите инструменти смятат, че те са различни в две отношения. Първо – секюритизацията се извършва на база съществуващите активи на банката, а не новото й кредитиране. Второ – новите продукти не прикриват трансфера на риск.
Въпреки това някои регулатори са скептични относно създаването на нови деривати, базирани на съвкупност от множество активи, особено ако те ще се използват като метод да се избегнат регулаторните капиталови изисквания. Някои конкурентни банки също са скептични. „Това е система на капиталов арбитраж. Нуждата от капитал изведнъж магически изчезва”, каза старши банкер в друга международна банка.
През последните месеци BarCap е работила върху портфейли на стойност милиарди английски лири, включително този на банката майка Barclays Inc. Инвеститорите в секюритизираните продукти обикновено включват оригиналната банка и трети страни, като хедж фондове и частни инвестиционни фирми, както и самата BarCap.
Отделно Goldman работи върху т.нар. от банкерите частна версия на правителствената програма за защита на активите в Англия. Целта е подобна – да се намали капиталът, изискван срещу даден актив - въпреки че Goldman все още не е намерила баланс между цената и възвръщаемостта, който би бил привлекателен за инвеститорите.
Инвеститорите не смятат, че могат да се надпреварват с държавната програма основно поради обема на ресурса й. Шотландската RBS и английската Lloyds влагат общо 560 млрд. лири в частната структура. Идеята на Goldman е да продаде застрахователен продукт на банка с токсичен портфейл, което ефективно ще трансферира риска на застрахования актив извън баланса на банката. Застраховката ще се нуждае от далеч по-малко капитал от изисквания за застрахования актив.
Германската Deutsche Bank е създала подобна структура, за да ускори намаляването на риска около затруднената американска застрахователна компания AIG. Банкери близки до сделката обаче са на мнение, че без държавна намеса в структурата разходите по нея са търговски неизгодни.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg