EUR 1.9558
USD 1.7658
CHF 1.8019
GBP 2.1485
CNY 3.9870
you tube
mobile version

Улеснява се създаването на индустриални зони

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Улеснява се създаването на индустриални зони

mail07:00 | 06.03.2019прегледи 754 коментарикоментари 0


Министерството на икономиката ще внесе законодателни промени, които да улеснят създаването на индустриални зони, съобщи икономическият министър Емил Караниколов.

Законодателната инициатива касае терени, бивши поделения на Министерството на отбраната с отпаднала необходимост, които се предоставят на общините за търсене на инвеститор.

Законът сега поставя ограничение като посочва, че тези терени могат да бъдат продавани само на инвеститор Клас-А, който извършва голяма по обем инвестиция и открива много работни места. 

Това създава проблем, поясни министърът на икономиката Емил Караниколов, тъй като, ако теренът е прекалено голям и няма инвеститор за него, кметовете са тежко обвързани във възможността да продадат целия терен, тъй като имат забрана за апортиране на терена в общински дружества.

„Тези терени пустеят точно поради тази причина. Аз не казвам, че трябва да има възможност, да се продава на кой ли не, но да им дадем право в закона, те да могат да правят общински дружества със само една точна функция - привличане на инвеститори, а именно индустриални зони“, каза министърът.

На изслушването в парламента Емил Караниколов съобщи още, че преките чуждестранни инвестиции за 2018 г. са се увеличили с над 10 на сто от предходната година и възлизат на 1,532 млрд. евро.

Министър Караниколов призова за още по-активно въвеждане на дуалното обучение и предложи в училищата да се предвиди създаване на паралелка по предприемачество./БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg