EUR 1.9558
USD 1.7658
CHF 1.8019
GBP 2.1485
CNY 3.9870
you tube
mobile version

Убежище на цар Иван Асен ІІ - сензация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Убежище на цар Иван Асен ІІ - сензация

mail17:00 | 31.03.2015прегледи 652 коментарикоментари 0


Средновековната църква „Свети апостоли Петър и Павел“ край драгоманското село Беренде стана сензация на Изложбата на общините 2015, която се проведе в Международен панаир Пловдив. Храмът е включен в туристическия проект „Непознатата България – Откритието – Западните покрайнини“, обхващащ районите на Драгоман, Сливница, Брезник и Трън.
Малката църква е известна с уникалните си стенописи, но славата й се дължи и на факта, че е била убежище на цар Иван Асен ІІ. В нея той оставил атрибутите на царската си власт, когато отивал на сватбата на дъщеря си Белослава в Сърбия, защото имало опасност там да бъде убит. Според управата на община Драгоман в този храм е станала и една от венчавките на прочутия български владетел.
„Свети апостоли Петър и Павел“ не е единствената религиозна забележителност в региона, наричан Малката Света гора. Специален маршрут за поклоннически туризъм включва 10 църкви и манастири, а общо са над 45. Предлагат се също екологична и културна дестинация, както и комбинирана програма. В нея присъстват антично светилище, древен кладенец телескоп, представляващ храм обсерватория от ХІV-ХІІІ век преди новата ера, музей на киселото мляко и още 13 природни и исторически обекта.
Само за два дни след откриването на изложението раздадохме над 2000 броя рекламни материали, доста повече от предвиденото, защото интересът към проекта „Непознатата България – Откритието – Западните покрайнини“ е много голям, твърдят служители от двата щанда, на които той се презентира.
Посрещаме над 300 души дневно, тази година има сериозно увеличение на посетителите, доволни са и представителите на Асеновград. Според тях ръстът се дължи на факта, че общината предлага много възможности за ловен, риболовен и рекреативен туризъм, които съвпадат с интересите на посетителите на Международната изложба „Природа, Лов, Риболов“.
Асеновград участва с три проекта: „Свещената порта на Родопите“ за архитектурно-историческия комплекс Асенова крепост, „Виа диагоналис – по пътищата на цивилизацията“ за общи културно-исторически и религиозни турове с общините Пловдив и „Родопи“, инициативи за опазване на биосферния резерват „Червена стена“, който е под закрилата на ЮНЕСКО.
На комбинирани туристически дестинации разчитат и общините Луковит, Ябланица и Червен бряг, разработили съвместния проект „Магията на долина Панега“. Той акцентира на приключенски походи, тъй като в района е концентрирано най-голямото богатство на скални феномени у нас, които са на възраст над 120 милиона години. Любителите на екстремни преживявания могат да се забавляват с бънджи скокове, алпийско спускане, планинско колоездене, пейнтбол, офроуд, скално катерене, да се спускат в пещери.
На традициите залага Борован, като на Изложбата на общините показва най-известния местен занаят – изработването на дървени съдове и лъжици. На атрактивния щанд има старинен уред за издълбаване, за да се види как се майсторят красивите предмети.
Община Садово демонстрира възможности за инвестиции в селското стопанство, изтъквайки плодородните почви и престижа на Института за растителни и генетични ресурси „К. Малков“. Посетителите на нейния щанд се посрещат с пакетчета фъстъци, с чието производство е известен районът. Доволни сме от интереса към нашите дадености, казват и представителите на Садово в Изложбата на общините.
Подобни форуми дават възможност за представяне на атрактивни места за инвестиции и туризъм, а с добър маркетингов план може да се направи успешно презентиране дори с малко средства, обобщи д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg