EUR 1.9558
USD 1.7410
CHF 1.7441
GBP 2.1924
CNY 2.5141
you tube
mobile version

Турция с анти-инфлационна програма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция с анти-инфлационна програма

mail09:35 | 11.10.2018прегледи 473 коментарикоментари 0


Турският министър на финансите Берат Албайрак представи  програма за всеобхватна борба с инфлацията, съобщава Анадолската агенция.

Мерките за борба с инфлацията бяха представени, след като данни на Турския статистически институт показаха, че годишната инфлация е скочила до близо 25 процента през септември на фона на 17,90 процента през август. 

Повишаването на инфлацията през септември до 24,52 на сто на годишна база достигна до най-високото си ниво от края на 2003 г.

Албайрак, който представи програмата пред министри и представители на деловите среди в Истанбул, заяви, че с мерките ще се повиши доверието на инвеститорите. 

Албайрак посочи, че съгласно програмата няма да има повишения на цените на електричеството и природния газ до края на годината и правителството ще окаже подкрепа на предприятията, за да се преодотвратят съкращения на работници.

Нашите банки ще намалят с 10 процента лихвите по заеми с висока лихва, предоставени след  1-ви август, съобщи министърът.

Фирмите, участващи в програмата за борба с инфлацията, ще прилагат най-малко 10-процентно намаление на цените до края на тази година, отбеляза още министърът. 

Компаниите, които се опитват да увеличат печалбите си в сегашната обстановка, ще предизвикат по-големи загуби в близко бъдеще, предупреди министърът.

От началото на годината турската лира загуби над 40% от стойността си спрямо долара главно заради дипломатическия скандал и търговски спор със САЩ. Това доведе до редица икономически трудности в страната - нарастване на инфлацията, поскъпване на стоки и услуги. 

В новата икономическа програма на Турция, обявена миналия месец, страната си поставя за цел инфлацията от 20,8 % за тази година, 15,9 % за следващата година, 9,8 % през 2020 г. и 6 % през 2021 г.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg