EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Тръбополагаща баржа "Касторо Сей" в Бургас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тръбополагаща баржа "Касторо Сей" в Бургас

mail09:05 | 03.09.2014прегледи 1875 коментарикоментари 0


Кораб от Ротердам пристигна днес в пристанище "Бургас изток - 2". На него ще се заваряват 12-метрови тръби за морската част  на газопровода "Южен поток". Това съобщиха от "БМФ порт Бургас"  ЕАД.  Тръбополагащият кораб ще остане в Бургас до приключване на  дейностите по морската част на газопровода, вероятно през октомври.

Още при два дни бе съобщено, че тръбополагащата баржа "Касторо Сей" ще акостира на пристанище "Бургас". Плавателният съд ще бъде използван за по-нататъшна подготовка на строителството - заварка на тръбите в модули по 4, които ще бъдат положени в плитководния участък в руския сектор на морския газопровод "Южен поток транспорт".
Според договорите, подписани в началото на тази година, пристанищата в Бургас и Варна имат бизнес възможност да предоставят складова площ за тръбите, които ще се използват във всички етапи на Проекта. От компанията подчертават, че се придържат към европейското и националното законодателство и ще започнат строителни дейности само след получаването на съответните разрешителни.

Същевременно стана ясно, че  Русия и България обсъждат възможността да преквалифицират българския участък от газопровода "Южен поток" като добивен. Това съобщи от София ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източник, запознат с проведените миналата седмица в Москва преговори между руския енергиен министър Арександър Новак и еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер.

"Добивният статут на тръбата би решил въпроса с ограниченията заради Третия енергопакет на ЕС", обясни източникът. По думите му в момента продължава обсъждането на дадения вариант с българската страна относно морския участък на газопровода, минаващ през териториалните води на България.

Според законодателството на ЕС газопроводите в шелфовите находища на европейските страни (Германия, Франция и Белгия) имат особения статут на "добивни" и върху тях не се разпространява изискването за задължителен достъп на трети лица до газопреносната система.

Австрийската компания OMV, която е партньор на "Газпром" по проекта "Южен поток" на австрийска територия, участва в добив на газ в българския шелф. Затова един построен от OMV газопровод от шелфовото находище може по-нататък да бъде включен в проекта "Южен поток" чрез преотстъпване на права.

Гюнтер Йотингер не посочи срокове за нова сеща по "Южен поток" на последната си среща с Александър Новак. "Този проект може да помогне на Европа едва след 4-5 лет и той няма да реши текущите проблеми", каза еврочиновникът. /ИТАР-ТАСС


Тагове: баржа, тръби
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1957