EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Триъгълникът Щонов-БЕХ-Южен поток България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Триъгълникът Щонов-БЕХ-Южен поток България

mail06:55 | 20.08.2014прегледи 1796 коментарикоментари 2


/Обновена/Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов възложи на Българския енергиен холдинг преустановяване на всички действия по "Южен поток" докато проектът не отговори на законовите изисквания на Европейската комисия, съобщи пресцентърът на МИЕ.

С писмо служебният министър уведомява енергийния холдинг да бъде прекратено възлагането на всички тръжни процедури, както и сключването на договори по проекта "Южен поток". След заседание на 11 август 2014 г. Българският енергиен холдинг взе решение и да не участва в увеличаването на капитала на проектната компания "Южен Поток България" АД, за което е дадено решение на министъра на икономиката и енергетиката от 11.12.2013 г.

Министър Васил Щонов задължава енергийния холдинг да окаже пълно съдействие на Европейската комисия по въпросите, свързани с наказателната процедура до привеждането на проекта в съответствие с европейското законодателство. 

Въпреки предприетите от служебното правителство мерки за замразяване работата по проекта "Южен поток", на 18.08.2014 г. в Търговския регистър е вписано увеличение на капитала на проектната компания "Южен поток България" до 397.6 млн. лв. Това действие от страна на ръководството на "Южен поток България" представлява нарушение на протоколно решение на министър Васил Щонов от 11 август 2014 г. да се прекратят всички действия по проекта до привеждането му в съответствие с европейското законодателство. В изпълнение на поетия от служебното правителство към обществото ангажимент за пълна прозрачност ви предоставяме следната информация:

На 7 август 2014 г. министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов изпраща писмо до Българския енергиен холдинг с нареждане да се преустановят всички действия по изграждането на газопровода "Южен Поток". На 8 август 2014 г. министър Щонов се среща с изпълнителните директори на "Южен поток България" и БЕХ. По време на срещата подчертава необходимостта от прекратяване на по-нататъшни действия по проекта и набелязва следващи стъпки по привеждане на проекта в съответствие с европейските изисквания. На 11 август министър Щонов издава протоколно решение за прекратяване по-нататъшни действия по проекта. В същия ден, изпълнителният директор на БЕХ изпраща нарочно писмо до г-н А.Б. Милер, председател на управителния съвет на ОАО "Газпром", с копие до ръководството на "Южен поток България", с което изрично се разпорежда ръководството на "Южен поток България" да не предприема стъпки към увеличаване на капитала си и да не предприема действия свързани със започване изпълнение на договора за инженеринг, реализация и строителство на газопровода. Въпреки това, на 12 август, в 16:23 ч. ръководството на "Южен поток България" подава заявление за увеличаване на капитала на дружеството, което е вписано в търговския регистър на 18 август.

Проектната компания "Южен поток България" е 50% собственост на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и 50% собственост на ОАО "Газпром". Съветът на директорите се състои от пет члена и всички решения се взимат единодушно. Компанията се представлява от двама изпълнителни директори заедно. Министерството на икономиката и енергетиката вярва, че действията на ръководството на "Южен поток България" не защитават интересите на Българския енергиен холдинг в дружеството и възнамерява да отнесе случая към правоохранителните органи.

Според информация на МИЕ, увеличаването на капитала само по-себе си не представлява начало на строителството на проекта, а позволява да продължат подготвителните работи по него. Старт на изграждането на "Южен поток" на българска територия ще се осъществи едва след извършване на авансови плащания към изпълнителите на проекта, което е възможно само след подпис и на двамата изпълнителни директори на "Южен поток България."

Служебното правителство подкрепя проекта "Южен поток" на българска територия, но той следва да се реализира единствено при пълно спазване на европейските правила. Припомняме, че през месец юни т.г. Европейската комисия стартира наказателна процедура поради съмнения, че проектът не съответства на изискванията на Третия енергиен либерализационен пакет и при избора на изпълнител за изграждането на българското трасе са нарушени правилата на европейския вътрешен пазар.

Министерството на икономиката и енергетиката ще окаже пълно съдействие на Европейската комисия по всички въпроси, свързани с проекта "Южен поток", се посочва още в съобщението на МИЕ.

Протоколно решение на министър Васил Щонов от 11 август 2014 г.

В отговор БЕХ разпространи следното съобщение:

„Български енергиен холдинг” ЕАД, в качеството си на акционер в проектната компания „Южен поток – България” АД и в изпълнение на указанията на Министъра на икономиката и енергетиката, уведоми с нарочно писмо ОАО „Газпром” и изпълнителните директори на „Южен поток – България” АД и предприе всички необходими действия за замразяване на дейностите по проекта „Южен поток” до окончателното изясняване на всички въпроси, свързани с процедурата по възлагане на договора за проектиране, доставка и строителство и в съответствие с изискванията на ЕК. „Български енергиен холдинг” ЕАД оказва и ще оказва пълно съдействие на ЕК в качеството си на съакционер в проекта „Южен поток”, но не може еднолично да решава въпроси свързани с разкриването на информация представляваща търговска тайна. За действията си „Български енергиен холдинг” ЕАД своевременно е уведомил партньора си ОАО „Газпром”.

Позицията и на "Южен поток България":

По препоръка на Европейската комисия "Южен поток България" АД спира възлагането на поръчки и сключване на договори, свързани със строителството на газопровода "Южен поток" на територията на страната. Това съобщиха от пресцентъра на "Южен поток България". В момента дружеството извършва дейности с подготвителен характер по реализацията на проекта при спазване на националното и европейското законодателство, е посочено в съобщението. При строителството на газопровода "Южен поток България" АД се придържа към принципа на прозрачност и отговорност за съответствието на проекта с нормите на Европейския съюз.

Коментар

Европейската комисия приветства решението на България да замрази проекта "Южен поток" докато той не бъде приведен в синхрон с изискванията на законодателството на ЕС, съобщи Марлене Холцнер, говорителка на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотенгер.

Това, което трябва да се направи, е незабавна смяна и на останалите членове на ръководството на БЕХ. След това новото ръководство на БЕХ незабавно трябва да освободи дисциплинарно двамата свои представители в „Южен поток“-България и на техни места застават хора, които ясно декларират пред руската страна и не позволяват вземане на решения, докато цялата процедура и подписаните споразумения за „Южен поток“ не се синхронизират с европейското законодателство. Това заяви в предаването „Нещо повече“ Иван Иванов – експерт в областта на енергетиката.

Съвсем нормално е правителството да сезира прокуратурата, защото това, което направиха българските представители в борда на директорите на „Южен поток“ - България е скандално неизпълнение на административно решение, взето и постановено от министъра. Нещо повече – още същия ден „Южен поток“ - България изрично е сезиран да не предприема никакви стъпки за увеличаване на капитала на дружеството. Въпреки това на следващия ден той прави това. Считам, че не е защитен не само интересът на БЕХ, не е защитен и българският интерес, защото тази стъпка безспорно ще бъде незабавно докладвана в Брюксел и опасността България да понесе много тежки финансови санкции от ЕК за неизпълнение на разпореждането на ЕК за преустановяване на дейностите по „Южен поток“, ще има много тежки последици и е много голяма вероятността ние да бъдем наказани. Това, което извършиха българските представители в борда на директорите на „Южен поток“ – България поставя няколко много важни въпроси, коментира Иванов и изрази учудване, че още днес енергийният министър не ги е освободил от длъжност. Според него, Владимир Инков и другият български представител трябва да бъдат освободени, което може да бъде евентуално гаранция, че няма да се стигне до авансови плащания към изпълнителите на проекта.

Вземането на тази поредица от решения, последното от което е относно увеличаване на капитала, само показва колко силни са зависимостите и интересно какви са те – дали политически, дали икономически, дали финансови, лични или корпоративни, на тези хора, които взимат решения в нарушение на заповеди на висшестоящ орган, каза още Иванов.
 


 
Коментари
 
криводол - 19-08-2014 г. 09:22:29

С тези евро-атлантически партньори и ценности никога никакъв напредък не може да има БЪЛГАРИЯ.

я виж ти - 21-08-2014 г. 09:03:19

Чл. 107. Който с цел да отслаби властта или да й създаде затруднения разстройва или подравя промишлеността, транспорта, селското стопанство, паричната и кредитната система, други стопански отрасли или отделни стопански предприятия, като използува държавни учреждения, стопански предприятия или обществени организации, като възпрепятствува тяхната дейност, или като не изпълнява възложените му важни стопански задачи, се наказва за вредителство с лишаване от свобода от три до десет години, а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888