EUR 1.9558
USD 1.7658
CHF 1.8019
GBP 2.1485
CNY 3.9870
you tube
mobile version

ТЕЦ дават 40% от енергийния микс

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ТЕЦ дават 40% от енергийния микс

mail12:02 | 08.02.2019прегледи 572 коментарикоментари 0


  При спазване на екологичното законодателство държавата иска да продължи експлоатацията на термичните централи, защото те гарантират енергийната сигурност на България. Това каза заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков на дискусия "Интегриран национален план за енергетика и климат за периода до 2030 г." в София Хотел Балкан. По думите му тези централи участват средногодишно с над 40 процента в енергийния микс на страната.
  Пети и шести на АЕЦ "Козлодуй" е вторият компонент, който участва в енергийния микс в страната, посочи Жечо Станков. По тази причина са записани стъпки за удължаването на експлоатацията на двата блока.
 Министерството на енергетиката ще продължава да полага усилия за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. "Истинската ни независимост в сектора природен газ ще бъде постигната, когато има достатъчно количества местен добив, които да покриват най-малко консумацията на територията на страната", добави Станков.
  Нивото на междусистемна електроенергийна свързаност, което е определено за държавите членки на ЕС като цел за 2030 г., е от поне 15 процента, но България си е поставила да постигне 22 процента, допълни зам.-министърът на енергетиката.
  Национална цел за дял на енергията от възобновяеми източници в брутното крайно потребление на енергия е през 2030 г. да достигне 25 процента. Задължителната цел на европейско ниво е 32 процента, добави Жечо Станков. Според него напълно е възможно България да достигне тези 25 процента. Доказателство за това е, че страната ни е задминала целта от 16 процента още през 2012 г., която е била поставена за предния период, и в момента 19 процента е енергията от възобновяемите енергийни източници. Станков изтъкна, че България се е отказала от модела на дългосрочните договори за изкупуване и тарифите за премии. Затова ще се работи за максимално намаляване на административните такси за инвестиции в този сектор. Освен това ще се направи всичко възможно да се запазят стимулите, насочени към битовите потребители, за изграждане на малки ВЕИ инсталации.
  Държавата си е поставила до 2030 г. да постигне националната цел за енергийна ефективност 27 на сто, посочи още зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg