EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Теменужка Петкова ще подаде оставка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Теменужка Петкова ще подаде оставка

mail07:25 | 24.02.2018прегледи 6580 коментарикоментари 0


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще подаде оставка. Това заяви тя пред журналисти в парламента в коментар на казуса със сделката за продажба на ЧЕЗ. Петкова заяви, че е разговаряла с министър-председателя Бойко Борисов.

"Това което смятам, при най-малкото съмнение за някакви проблеми или някакви влияния, въздействия, че достойната постъпка е човек да си подаде оставката. Разговарях с премиера и ще депозирам своята оставка. Той ще вземе решение какво да направи", каза Петкова.

На въпрос дали има връзки със собствениците на компанията "Инерком България", която ще придобие българските активи на ЧЕЗ, Петкова каза: "Тези хора ги познавам, познавам ги от последните 20 години, но не съм им кума." Понеже не искам по никакъв повод да се коментират отношения, изобщо да има поводи за съмнение по отношение на сделката, да се намесва името на премиера, аз разговарях с него, каза още Петкова. По отношение на сделката за ЧЕЗ министърът каза, че процедурата е проведена от чешката държава. "Българската държава, българското правителство нямат никакво отношение към този процес. Това е процедура, която се провежда по чешкото законодателство. Смятам, че това изключва абсолютно всякакви хипотези, съмнения, намеци за определена намеса на българската държава, на българското правителство за вземането на решението на чешката държава", заяви Петкова.
Министърът отбеляза, че ЧЕЗ не са искали мнението на българската държава преди сделката. Те са суверенна държава, имат свои закони, правила и провеждат процедурата съгласно тяхното законодателство, посочи Петкова.

"Българската държава има съответното законодателство, съответните институции, които от тук нататък ще кажат своята тежка дума. Това, че чешката държава е избрала определена компания, не означава нищо. От тук нататък предстои тежката процедура по одобрение на тази сделка от страна на КЗК, КФН и КЕВР", подчерта Петкова.

ДАНС е в правото си и трябва да бъде направена пълна проверка във връзка с компанията и всичките възможности тази компания да осъществява своята дейност съобразно националното законодателство, съобразно изискванията за сигурност, защото тук става въпрос за стратегическа инфраструктура, за енергийна сигурност, каза още Петкова.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разговарял с министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова и я е посъветвал тя да се оттегли от поста. Той коментира темата пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет.

Говорих сутринта с нея. Когато са продавани електроразпределителните дружества, ГЕРБ не е съществувал. Ако някой е искал да купува дялове, имали са години наред да го направят. За съжаление, тя действително каза, че ги познава тези хора. Не бих оставил ни най-малко съмнение в който и да е българин, че стоим зад една абсолютно частна сделка, посочи премиерът. Искам да потвърдя още веднъж, че по никакъв начин не сме влияли на тази сделка, защото няма как, добави той по повод промяната в собствеността на ЧЕЗ. Бих казал, че правителствата, които съм управлявал, не сме били в добри отношения с ЧЕЗ. Нека ви напомня как подадохме оставка първия път - когато забавиха умишлено фактурите и изведнъж на хората се струпаха високи сметки, заяви Борисов.

Сделка между частни компании в Чехия няма начин как да контролираме или попречим. Имаме институции, на първо място КЕВР, КЗК, КФН, ДАНС, отбеляза още Борисов. По неговите думи сега тези институции ще си свършат работата. Години наред сме се борили да имаме независими регулатори. Нито енергийният министър, нито аз, нито който и да било, може да повлияе на подобна сделка. За да не дам никаква възможност да се влияе на репутацията на правителството, на мен, на г-жа Петкова, считам, че е честен човек, но няма как да си махнеш 20-годишно приятелство. Почтеното и правилното е - това я посъветвах - да отиде в парламента и да обяви оставка. Като се върна, ще се срещна с коалиционните партньори и ще вземем заедно решение кой да я замести, уточни премиерът.
Текат тежки арбитражни дела с ЧЕЗ, ЕнергоПро и ЕВН. Да се забърква държавата, че има влияние - ние за стотици милиони се съдим с трите компании в момента. Ако сме имали каквато и да е власт над тях или възможност да упражним власт - отдавна да сме го направили, добави министър-председателят.

Оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова ще бъде обсъдена на коалиционен съвет след завръщането на премиера Бойко Борисов от Брюксел, съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и посочи, че е разговарял с министър-председателя.

Теменужка Петкова е един достоен човек, по никакъв начин не иска да оставя някакви съмнения, че има някакво отношение към сделката за продажбата на ЧЕЗ, заяви Цветанов.

На въпрос какви отношения има Петкова със собствениците на фирмата - купувач на ЧЕЗ, Цветанов каза, че тя няма роднински отношения. Той коментира, че Теменужка Петкова е един изключително отговорен държавник и на всички позиции, които е заемала в държавните институции, се е справяла брилянтно. Той отблеляза, че тя е човекът, който навремето е отговарял и по проверките в АДФИ. В тази посока обаче има много заинтересовани да я атакуват, коментира Цветанов. Според него в момента това е удобна ситуация, в която опозицията се възползва и могат да търсят поредния скандал в обществото да уронват авторитета на правителството. Ще излезем с достойнство от тази ситуация, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ.

Според министъра на финансите Владислав Горанов оставката на енергийния министър Теменужка Петкова е малко прибързана.

Не намирам аргументи за нея, но не съм и запознат с детайлите, коментира той пред журналисти. Ако всеки, който има някакъв приятел дългогодишен, трябва да носи отговорност за действията или бездействията му, още повече тук говорим за една частна сделка, за мен е малко странно, каза Горанов. Той не вижда нищо укоримо в подобна сделка, за да се търси някаква отговорност - морална или политическа.


Горанов каза, че разбира от медиите за оставката на Теменужка Петкова.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg