EUR 1.9558
USD 1.7809
CHF 1.7784
GBP 2.2949
CNY 2.5344
you tube
mobile version

ТВЕЛ дава ново ядрено гориво на Чехия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ТВЕЛ дава ново ядрено гориво на Чехия

mail07:35 | 01.08.2019прегледи 423 коментарикоментари 0


Горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, и чешката национална енергийна компания ČEZ a.s. сключиха договор за внедряване на нова модификация ядрено гориво РК-3+ за реактори ВВЕР-440 в АЕЦ „Дуковани“.

В рамките на проекта ядреното гориво ще премине комплекс от различни дореакторни тестове, като резултатите им ще бъдат основа за последващото му лицензиране в Държавния комитет по ядрена безопасност на Чехия. Ще бъде използван опитът от работата на прототипа на горивото в Четвърти енергоблок на Колската АЕЦ в Мурманска област, където то се експлоатира успешно от 2010 г.

Принципната разлика на работната касета РК-3+, в сравнение с предишното поколение гориво за ВВЕР-440, е усъвършенстваната конструкция, която позволява подобряване на физическите и топлохидравличните характеристики на горивото. Новата модификация има и увеличено разстояние между твеловете, което ще позволи да се оптимизира водно-урановото съотношение в активната зона на реактора и като цяло да се повиши ефективността при експлоатацията на ядреното гориво. Внедряването на новата касета ще позволи увеличаване на продължителността на горивния цикъл в централата.

„Новият проект за преминаване на АЕЦ „Дуковани“ към гориво РК-3+ ще помогне да се оптимизира стратегията на горивния цикъл на централата и да се повиши безопасността и икономическата ефективност на енергоблоковете“, отбеляза вицепрезидентът по научно-техническата дейност на ТВЕЛ Александър Угрюмов.

АЕЦ „Дуковани“, с установена електрическа мощност от 2040 мегавата, е с четири енергоблока с реактори ВВЕР-440, въведени поетапно през 1985-1987 г. Ежегодно електроцентралата произвежда приблизително 13 милиарда киловатчаса електроенергия, което покрива около 20% от потреблението в Чехия. Заедно с АЕЦ „Темелин“ (с два енергоблока с реактори ВВЕР-1000), атомните електроцентрали на ČEZ осигуряват 35% от цялата електроенергия в страната. По този показател Чехия е сред десетте страни с най-голям дял на атомната енергия в енергобаланса си. От въвеждането си в експлоатация, двете чешки АЕЦ работят с руско ядрено гориво, произведено в Машиностроителен завод в град Електростал.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg