EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Тандемът OMV-Газпром плаши Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тандемът OMV-Газпром плаши Румъния

mail18:00 | 29.08.2014прегледи 1610 коментарикоментари 0


Планът OMV-Газпром заплашва енергийната независимост на Румъния, пише румънският в. "Адевърул". Изданието цитира анализатори от института "Чатъм хаус", според които австрийската група OMV, собственик на румънската компания Петром, може да изнася през газопровода "Южен поток" природен газ, добиван в периметрите в Черно море. Този план противоречи на визията на правителството в Букурещ, което разчита на продукцията в дълбоководните периметри за елиминиране на вноса на руски газ и осигуряване на енергийната независимост на Румъния, отбелязва всекидневникът.
Вестникът напомня, че в момента проектът "Южен поток" е блокиран от Европейската комисия в следствие на анексирането на Крим от страна на Русия и подкрепата й към сепаратистите в източната част на Украйна. Според изданието миналия месец групата OMV е подписала с руския гигант Газпром споразумение, чрез което да бъде построен австрийският участък от "Южен поток", а генералният директор на групата Герхард Ройс е започнал да лобира за осъществяването на проекта. Той подчертал, че санкциите, наложени на Русия от Европейския съюз, няма да засегнат газопровода.
Изданието отбелязва, че OMV контролира 51% от акциите на Петром, а държавата притежава 20,6%. Петром проучва няколко периметъра в Черно море, а през 2012 г. обяви откриването на потенциални залежи от между 42 и 84 милиарда кубически метра газ. Находището се проучва заедно с американския гигант ЕксънМобил и ако залежите бъдат потвърдени, продукцията се очаква да започне през 2019 г. По това време "Южен поток" вече ще бъде в експлоатация, отбелязва вестникът.
Идеята за износ на добивания в черноморските периметри природен газ предизвиква недоволството на румънските индустриалци, които вече са засегнати от галопиращия растеж на цените на газа от вътрешното производство в следствие на либерализацията, наложена от МВФ, но от подобен сценарий биха били засегнати и битовите потребители, посочва "Адевърул". Департаментът по енергетика обаче изключва варианта добиваният в Черно море природен газ да бъде изнасян през "Южен поток". "Като имаме предвид споразумението, сключено от Трансгазс Ексън и Петром, добиваният от Черно море газ да влиза в румънската газопреносна мрежа, изключваме възможността той да преминава през "Южен поток", заявиха представители на департамента.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101