EUR 1.9558
USD 1.7305
CHF 1.7396
GBP 2.2771
CNY 2.5779
you tube
mobile version

С колко ще поскъпне електричеството?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

С колко ще поскъпне електричеството?

mail06:00 | 15.04.2018прегледи 3671 коментарикоментари 0


Гражданите и бизнесът могат да са спокойни - миналата година увеличението на цената на тока беше 1,5% при поискано от дружествата между 20 и 52 %. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов в изявление пред медиите. „Заявлението, че няма да има чувствително увеличение на цената на електроенергията за потребителите на регулиран пазар почива на две основи.

Първо, на политиката, която води КЕВР в последните 3 години. Това е консервативна политика, която не допуска сериозни изменения в цената, което би навредило не само на битовите потребители, но би направило непредсказуеми и бизнес плановете на индустрията, която калкулира такива цени в своите разчети. Индустрията, която купува от свободния пазар, знае много добре, че обикновено цената на регулирания пазар, макар и индиректно влияе върху цената на свободния пазар.

На второ място, повод за моето заявление и аз това го прегледах отново днес, че в последните три години енергийните дружества, които подават заявления за цени, неизменно искат подобни увеличения от 30, 40 и 50 %“, каза доц. Иванов.

По думите му за миналата година поисканите увеличения от различни дружества са варирали от 20 до 52 %. Доц. Иванов обърна внимание, че КЕВР не е корпоративен орган, който трябва да приема като администратор направените заявления от дружествата, а трябва да отчете обществения интерес. По думите му това означава баланс за защита на интересите от производител, по веригата, до крайния потребител. „Комисията отчита само наистина необходимите разходи, които дружествата заявяват в своите заявления. Това ми дава основание и не само през седмицата да заявя, че българските граждани и бизнеса трябва да бъдат спокойни, защото комисията ще защити обществения интерес в своето решение, което ще вземе в края на месец юни“, допълни доц. Иванов.

Манипулативно беше заявено, че КЕВР крие заявлението за цени на едно от енергийните дружества, коментира още доц. Иван Иванов. Във връзка с въпросите, свързани с публикуване на заявленията от страна на енергийните дружества доц. Иванов посочи: „Съгласно наредба номер 1 за цените на ел. енергията сроковете, които са разписани и които комисията спазва безупречно са следните – до 31 март всички дружества подават заявления за цени, след което в рамките на 7 дни експерти на комисията проверяват пълнотата на подадените заявления и ако има липсващи документи чрез обратна връзка се изискват, като се дават нови 7 дни на тези дружества, които трябва да си доокомплектоват документацията“, каза доц. Иванов.

По думите му едновременно с това от дружествата се изисква да представят освен пълната версия на заявлението за цени, по което работят експерти на комисията, и неповерителна версия, която се публикува на интернет страницата на КЕВР. „Ако съберете тези срокове, които вече изброих, 7 дни + 7 дни и + 3 дни, които съм предоставил на дружествата да публикуват неповерителната версия, ще видите, че до края на деня на 16 април те са длъжни да ни предоставят тези документи. На 17 април всеки един от вас може да прочете неповерителната версия на съответното дружество на страницата на КЕВР“, каза доц. Иванов.

„Що се касае до писмото на г-жа Корнелия Нинова и моя отговор до нея, това което сме отговорили напълно съответства на това, което е поискано в писмото, а то е предоставяне на информация относно поискането повишение на цената на ел. енергия за битови производители от страна на ЧЕЗ. В моя отговор в таблица са дадени цените на ЧЕЗ Електро за битови потребители“, каза доц. Иванов. Той поясни, че е дал информация на лидера на БСП Корнелия Нинова, тъй като съгласно чл. 80 от Конституцията на Република България и заедно с това чл. 115 от Правилника за организация и дейността на Народното събрание, всяко длъжностно лице е длъжностно да предостави на народните представители сведения и документи, които са изискани и това трябва да се стори в 7-дневен срок. „Като човек, който счита, че законите важат за всички, съм спазил този срок. Ако друг народен представител беше поискал от мен такива сведения за други дружества, подходът щеше да бъде подобен. Идентичен практически“, допълни доц. Иванов.

източник: агенция Фокус

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg