EUR 1.9558
USD 1.7840
CHF 1.7957
GBP 2.1995
CNY 2.5171
you tube
mobile version

Сътрудничество България & Нинбо

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сътрудничество България & Нинбо

mail07:04 | 11.06.2019прегледи 1130 коментарикоментари 0


Меморандум за сътрудничество с цел засилване на търговско-икономическите взаимоотношения между Министерството на икономиката на Република България и Общинското народно правителство на Нинбо подписаха министърът на икономиката Емил Караниколов и Джън Шанджие, партиен секретар на град Нинбо, съобщи Министерството на икономиката.
Икономическият министър е на посещение в Китай начело на бизнес делегация от близо 20 български компании, които участват в ежегодното Експо за търговия и инвестиции в гр. Нинбо. Тази година българските фирми износителки представят основно храни и селскостопански продукти, вино, минерална вода и козметика.
Меморандумът предвижда активизиране на сътрудничеството между бизнеса и организациите от България и Нинбо, както и оказване на съдействие за създаване на нови и разширяване на съществуващите бизнес контакти между предприятията от България и Нинбо. Специално внимание е обърнато на насърчаването на китайските инвестиции в българските индустриални зони.
По време на срещата си с Джън Шанджие министър Караниколов изтъкна, че оценява важността на Нинбо в инициативата за сътрудничество между страните от Централна и Източна Европа и в инициативата за свързаност между Европа и Азия "Един пояс, един път"."За шеста поредна година българските фирми участват в панаира в Нинбо, в който Министерството на икономиката организира всяка година българско национално участие", каза още той.
По думите му друг пример за успешното сътрудничество между България и Нинбо е откритият през ноември 2018 г. в Нинбо Офис за контакти на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ и Павилион "17+1" като постоянно действащата експозиция към него с мостри на селскостопански и хранителни стоки от страните от ЦИЕ.
След срещата бе подписан и Меморандум между "Национална компания индустриални зони" /НКИЗ/ и Крайбрежната зона за икономическо развитие на Цъси, Джъдзян (Zhejiang Cixi Coastal Economic Development Zone).

По време на визитата си в града министър Караниколов посети българските щандове на панаира и откри изложба с картини на български и китайски художници в Градската библиотека на Нинбо по повод 70-ата годишнина от установяване на дипломатическите отношения между България и Китай. В речта си той посочи, че между България и Китай има отлични отношения и подчерта, че България е втората страна в света, признала Китайската народна република.
Китайската страна счита град Нинбо за неформалната столица в Китай на търговското и икономическо сътрудничество в рамките на инициативата "17+1" и за важен град в инициативата "Един пояс, един път" (Нинбо се явява една от началните точки на Морския път на коприната в Източен Китай). 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg