EUR 1.9558
USD 1.7660
CHF 1.7917
GBP 2.3216
CNY 2.5088
you tube
mobile version

Съд: Отработените часове с дневен отчет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съд: Отработените часове с дневен отчет

mail18:45 | 17.05.2019прегледи 583 коментарикоментари 0


Страните членки на ЕС трябва да изискват работодателите да създадат системи за графици, в които да се отбелязват отработените часове всеки ден, постaнови Европейският съд, цитиран от ДПА. Решението на Европейския съд би могло да има значителни последици в ЕС, като изисква стандарт за отчитане на редовните работни часове в допълнение към извънредния труд.

Постановлението се отнася за съдебното дело срещу испанския клон на Дойче банк (Deutsche bank), който не е успял да създаде такава система за графици. Според испанския закон отчитането се изисква само за извънредните часове, а не за редовните работни часове. Испански синдикат даде под съд филиала с аргумента, че подобен пропуск означава, че извънредните часове не би трябвало да се отбелязват, тъй като служителите може да не отбелязват кога приключват редовните часове и започват извънредните.

Според цитиран от синдиката анализ около 54% от извънредните часове в Испания не се отчитат. Законодателството на ЕС е създало специфични насоки за работни часове и периоди за почивка, отбелязват в комюнике съдиите от Люксембург. Без отчитане "не е възможно да се определи, обективно и надеждно, както броят на отработените часове, така и кога работата е свършена. Това важи и за броя на отработените извънредни часове", твърдят те.

Този пропуск "прави на практика извънредно трудно, ако не и невъзможно за служителите да се уверят, че правата им са спазени", добавят съдиите.Според съдиите сега е ред на страните членки да решат как конкретно да прилагат подобни системи.Случаят сега се връща обратно в националните съдилища.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg