EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Статутът на Голанските възвишения без промяна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Статутът на Голанските възвишения без промяна

mail17:59 | 28.04.2016прегледи 2165 коментарикоментари 0


Статутът на сирийските Голански възвишения остава непроменен. Решенията на израелските власти да наложат на окупираните от тях територии собствени закони и администрация нямат юридическа сила. Това заяви пред журналисти китайският дипломат Лю Цзеи след спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, съобщи ТАСС.

"Членовете на Съвета изразиха дълбоко безпокойство във връзка с неотдавнашните израелски изявления за Голанските възвишения и подчертаха, че статутът им остава непроменен", каза дипломатът, който председателства през април Съвета за сигурност.

Той припомни резолюция 497 на ООН от 1981 г., според която "незаконното решение на израелските власти да наложат своите закони, юрисдикция и администрация на окупираните сирийски Голански възвишения няма юридическа сила".

Лю Цзеи прикани Израел и Сирия строго да спазват подписаното през 1974 г. споразумение за създаване на демилитаризирана зона. Той изтъкна, че са необходими "преговори за постигане на справедлив и траен мир в Близкия изток".

Израелският посланик в ООН Дани Данон незабавно реагира и заяви, че провеждането на спешна среща за ситуацията на Голанските възвишения говори за "пълно пренебрегване на реалностите в Близкия изток".

"Докато в Сирия убиват хиляди хора и милиони стават бежанци, Съветът за сигурност предпочете да сложи във фокус Израел - единствената демократична страна в Близкия изток", цитира ТАСС писмено изявление на дипломата.

На 17 април премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че Голанските възвишения завинаги ще останат под контрола на еврейската държава, с което предизвика остро недоволство в Дамаск и Арабската лига.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886