EUR 1.9558
USD 1.7385
CHF 1.7182
GBP 2.2619
CNY 2.5924
you tube
mobile version

СРЗ в металургията от 1440 лв. до 1780 лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СРЗ в металургията от 1440 лв. до 1780 лв.

mail08:05 | 11.11.2018прегледи 561 коментарикоментари 0


Българската металургична индустрия е дала продукция на стойност 9.6 млрд лв. и е допринесла за 15.4% от общия износ на България за изминалата година. Пряко заети в сектора са 13 400 души, като средната работна заплата в черната металургия е 1440 лв., а в цветната – 1780 лв. Добавената стойност на един зает в производството на цветни метали създава 5 пъти по-висока добавена стойност от средната за преработващата промишленост.

 „България дава 16% от анодната мед, 8% от рафинираната мед, 6% от оловото и 4% от цинка, произвеждани в целия Европейски съюз“, каза по време на представянето на бранша Антон Петров, председател на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ).

Домакин на Деня на металурга тази година беше заводът на „Аурубис“ в Пирдоп. Повод са 60 години от създаването на медодобивния комбинат, както и обявяването на новата инвестиционна програма на компанията за България.

„Данните за производството на мед са впечатляващи, резултат от инвестираните досега 1.2 милиарда лева“ , каза по време на събитието заместник министър-председателят Томислав Дончев. „Най-ценната подкрепа, която държавата може да окаже, е образованието и произвеждането на добри инженери“, допълни още той.

„Аурубис“ ще инвестира пряко нови 260 млн. лв. в България през следващите четири години, като финансирането е изцяло за сметка на компанията. „Новите ни инвестиции са в три основни направления: модернизация на инфраструктурата на завода, нови инсталации за по-ефективно извличане от суровините с технологии, разработени от нашия екип за развойна дейност, както и нови вложения за опазване на околната среда“, каза Тим Курт, Изпълнителен директор на „Аурубис България“ при представянето на инвестиционната програма. Компанията осъществява 9% от износа и 6% от вноса на страната и има структуроопределяща роля за българската икономика.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg