EUR 1.9558
USD 1.5919
CHF 1.6704
GBP 2.2377
CNY 2.5149
you tube
mobile version

СРЗ в България, Румъния, Сърбия, Македония

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СРЗ в България, Румъния, Сърбия, Македония

mail07:40 | 25.07.2017прегледи 11933 коментарикоментари 1


Твърдения, че „в Румъния и Сърбия средната заплата е с около една трета по-висока от тази у нас, а Македония е с 16% напред“, имат качеството на фалшиви новини. Ето сравнителни показатели, свързани със заплащането на труда, производителността и заетостта в цитираните четири държави, които са обобщени от БСК.

Според статистическите данни за периода април-май 2017 г., брутната работна заплата в Македония и Сърбия надхвърля тази в България с незначителните 2%, но нетният й размер в България е по-висок с около 11% спрямо Македония и с 6% спрямо Сърбия. Относително високото ниво на средни заплати в Македония и Сърбия има своята висока социална цена – по-ниска заетост, респ. – три пъти и два пъти по-високо ниво на безработица спрямо това в България.

Значителното изоставане на заплащането у нас спрямо Румъния, съответно - от около 27% и 20% при брутната и нетната заплата, има своето логично обяснение:

-           През 2016 г. Румъния е достигнала равнище на производителност на едно лице по паритет на покупателната способност - ППС от 62,6%, а България – 45,1 % от средното равнище за ЕС 28. Това обяснява защо при над 38,8% по-висока производителност на труда в Румъния, средният румънски работник или служител получава с около 20% по-висока от българската нетна СРЗ. Преди присъединяването към ЕС през 2007 г. България изпреварваше Румъния по този ключов показател.

-           БВП на гл. от населението по ППС в щ. д за Румъния по данни на СБ и МВФ надхвърля 22% от достигнатото в България.

-           Румъния предприе радикална реформа на своето трудово законодателство.

Твърденията за ниския дял на компенсацията на наетите лица (разходите за труд) от 20% в добавената стойност също не отговарят на действителността. По предварителни данни на НСИ, през 2016 г. делът на компенсацията на наетите лица в брутната добавена стойност е достигнала 48% при изходно равнище 41,8% през 2010 г. Това съотношение e сравнимо с достигнатото средно равнище в ЕС28 от 53,1%, в Словакия – 43,4%, Полша – 41,9%, Чехия – 45,3%.

 


 
Коментари
 
Фалшиви друг път - 28-07-2017 г. 10:16:11

Фалшиви новини, друг път. Да, наистина Румъния има по-висок БВП на глава, но защо е така? Не е постигнато, защото са били управлявани от Орешарски и компания и нямат Цанков камък, Белене и КТБ на врата си да плащат. Относно Македония и Сърбия - на тях не се изляха милиарди евро пари за подобряване на средата и да припомня, че не малко инфраструктура беше унищожена края на 90те години в Сръбско от бомбардировките, а и те доста пари хвърлиха във войните. Така че сами по себе си цифрите може да не говорят много, но като ги премисли (който може) са изключително притеснителни за България.

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg