EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Спешна среща на основателките на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спешна среща на основателките на ЕС

mail19:16 | 25.06.2016прегледи 588 коментарикоментари 0


Ден след изхода от британския референдум за излизане от Европейския съюз започнаха консултациите за следващите стъпки на европейските лидери. В Берлин се събраха външните министри от шестте държави основателки на Евросъюза. Те отново подчертаха, че е важно процесът по излизането на Великобритания от общността да започне възможно най-скоро.

Германският представител Франк-Валтер Щаймайер обясни:

Трябва да имаме възможност да се фокусираме върху бъдещето на Европа, а това означава, че след британското решение трябва да започне процесът по излизане според Член 50 на Лисабонския договор. Ние смятаме, че началото му трябва да бъде сложено възможно най-бързо, за да не се налага да изчакваме твърде дълго и да не можем да се съсредоточим върху европейското бъдеще.

Щайнмайер подчерта, че въпреки случилото се вчера, няма причина за паника:

Няма причина за истерия или шок, който води до парализа. след британското решение.  Сега е времето да покажем, че можем да имаме конкретни резултати.

Холандският му колега Берт Кундерс също посочи, че не трябва да има вакуум след британското решение:

Сега трябва да обърнем страницата. Ние искаме да започнем преговори възможно най-бързо, както каза и господин Щайнмайер. Не искаме вакуум, искаме разговорите да се водят в добър тон. Европа продължава наpред и това няма да е задача като обикновено - нашите граждани имат много притеснения по въпроса за миграцията, заетостта, икономическия растеж и сигурността. 

Френският външен министър Жан-Марк Еро призова Великобритания да обяви бързо своя нов премиер. Според него това може да стане за няколко дни.

(БНР)


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4098