EUR 1.9558
USD 1.7439
CHF 1.7628
GBP 2.1650
CNY 2.5357
you tube
mobile version

Спад при промишленото производство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад при промишленото производство

mail13:04 | 11.02.2019прегледи 361 коментарикоментари 0


По предварителни данни на НСИ през декември 2018 г. индексът на промишленото производство[1], изчислен от сезонно изгладените данни[2], намалява с 2.3% в сравнение с ноември 2018 година.

През декември 2018 г. при календарно изгладения индекс[3] на промишленото производство е регистриран спад от 3.8% спрямо съответния месец на 2017 година.

Месечни изменения

През декември 2018 г. намаление спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 2.7%, а увеличение е отчетено в добивната промишленост - с 1.2%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.9%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 25.4%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 25.0%, производството на превозни средства, без автомобили - с 24.5%, производството на напитки - с 9.0%. Ръст е регистриран при: производството на тютюневи изделия - с 9.3%, производството на химични продукти - с 9.2%, производството на основни метали - с 5.9%.

Годишни изменения

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 4.4%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.6%, а в добивната промишленост производството се запазва на равнището от декември 2017 година.

По-значително намаление в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 25.5%, производството на облекло - с 15.4%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 15.0%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 14.2%. Увеличение е отчетено при: производството на тютюневи изделия - с 33.8%, производството на превозни средства, без автомобили - с 22.0%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 12.6%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 10.2%. 


[1] Месечните индекси на производството измерват измененията в произведената продукция на промишлените предприятия. Тази информация е подходяща за проследяване на текущото икономическо развитие и за краткосрочни прогнози. Индексите не измерват действителното равнище на производството, а оценяват средното изменение на производството между два времеви периода. За оценката на индексите се извършва представително наблюдение на предприятията от промишлеността, като извадката обхваща предприятия, чийто годишен оборот надхвърля 97% от оборота на цялата промишленост.

Индексите на промишленото производство се изчисляват при постоянна база чрез претегляне със структурата на добавената стойност по факторни разходи.

[2] Сезонното изглаждане е статистически метод за отстраняване на сезонния компонент на времевия ред.

[3] Календарното изглаждане представлява отстраняване на вариациите в месечните данни, дължащи се на различния брой календарни и работни дни в месеците, на националните празници, както и на наличието на екстремни стойности (например наличието на повече неработни дни през май може да допринесе за спад на производството в някои дейности).    

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg