EUR 1.9558
USD 1.7657
CHF 1.7907
GBP 2.3264
CNY 2.5085
you tube
mobile version

София тех парк с нов борд на директорите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София тех парк с нов борд на директорите

mail13:45 | 17.08.2017прегледи 9333 коментарикоментари 0


На 16.08.2017 г. се проведе общо събрание на акционерите на „София тех парк" АД, на което бе взето решение за промяна на състава на Съвета на директорите, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката.

В мотивите за смяната е записано: Пред дружеството са налице изключително амбициозни цели за развитие, които да допринесат за общото икономическо развитие на страната. Въпреки напредъка по отношение на привличане на инвестиции и осигуряване на бъдещи финансови постъпления, текущият мониторинг сочи забавяне в постигането на целите в няколко аспекта: по отношение на осигуряването на допълнителни  постъпления, необходими по предстоящи плащанията към контрагенти от системата на министерството; в постигането на целите в сферата на научно-изследователската и развойна дейност и разгръщане на дейността на „Сдружението за научно-изследователска и развойна дейност" ;  в събирането на вземания на компанията. Налице са и някои констатации, свързани с оперативното управление на компанията, които са направени от вътрешни одитори на Министерството на икономиката и предстои да бъдат разгледани от АДФИ. Установени са проблеми, свързани с опазването елементи на техническата инфраструктура.

Досегашният борд в състав Асен Ненчев, Натанаил Стефанов и Васил Караиванов, назначен от служебния министър на икономиката Теодор Седларски, е освободен и тяхно място се назначават: Тодор Ангелов, Николай Андреев и Живка Такева.

Ето и аргументите на Министерството на икономиката (министърът е принципал на „София тех парк" АД) за новите назначения:

Наличието на амбициозните цели по отношение на привличане на нови инвеститори чрез тръжни процедури, необходимостта от бързо осигуряване на свеж финансов ресурс и разгръщането на научно-изследователската и развойна дейност стоят в основата на решението за промяна състава на Съвета на директорите.

В новия състав влизат проф. Николай Андреев, който следва да съдейства за връзките с научните среди и осигуряване развитието на научно-изследователската и развойна дейност. Същият има значим дипломатически опит и ще съдейства и за контактите с чуждестранни партньори.

Проф. Николай Андреев е известен повече като председател на Съвета на старейшините на ГЕРБ, а до миналата година беше в борда на друго държавно дружество - "Ел Би Булгарикум".

Изпълнителен член се очаква да бъде Тодор Ангелов, който е дългогодишен юрист с опит в различни сфери, който трябва да гарантира публичност, прозрачност и законосъобразност на вземаните решения, както и подготовката на нови тръжни процедури за привличане на инвеститори. Втората му специалност по Европейска интеграция следва да гарантира и успешното интегриране на парка в международните среди и комуникацията по отношение на осигуряването на евросредствата за бъдещето развитие на компанията. Ангелов до момента е бил директор на дирекция "Административно-правно обслужване" към Министерството на туризма, а преди това е бил юрисконсулт към НОИ и към Столичната община.

Третият член на Съвета на директорите има образование от няколко университета в България. Живка Любомирова Такева, дъщеря на председателя на синдиката на българските учители Янка Такева, е дългогодишен заместник областен управител на София.  Изпълнявала е функцията и на областен управител на София,  с което би допринесла за комуникацията на компанията с всички държавни органи, както и за бъдещото териториално разгръщане на парка.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg