EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

София строи пет кръстовища на две нива

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София строи пет кръстовища на две нива

mail16:00 | 05.07.2010прегледи 3123 коментарикоментари 0


До края на годината трябва да започне изграждането на новото кръстовище на Лъвов мост. "Сега е подходящо там да започнат дейностите, защото участъкът е затворен за строителството на втория метродиаметър", коментира кметът на столицата Йорданка Фандъкова. До 3 години трябва да стартират процедурите за останалите 4 кръстовища на две нива. 50% от финансирането за тях са осигурени от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Другите средства ще бъдат от бюджета на София. Договорените субсидии са 68 млн. EUR, такава сума трябва да даде и общината.
 
Промяна в плана

Общината отново преразгледа обектите, които трябва да се изграждат с отпуснатите средства от ЕИБ, и промени някои от тях. Те предвиждат да не се затваря за строителство кръстовището между бул. "България" и бул. "Ив. Евстратиев Гешов". "Ако бъде спряно сега движението в този участък, ще бъде блокирано напълно движението в този район", обясни още Фандъкова. По думите й това е само отлагане на строителството, което се налага от реализацията на други инфраструктурни проекти.

Други обекти

Нов обект, който ще бъде предложен да се изгражда с европейските пари, е новото платно на ул. "Тодор Каблешков". Първите проекти за тази зона предвиждаха разширяването да се направи със строителството на кръстовище. Другите естакади на две нива, които ще облекчат  трафика в столицата, са бул. "Иван Евстратиев Гешов" и бул. "Георги Софийски", при кръстовището на булевардите "Андрей Ляпчев" и "Андрей Сахаров", на бул. "Драган Цанков" и Алея "Яворов" и на Лъвов мост. В рамките на една година новите предложения трябва да бъдат поставени на обсъждане пред Столичния общински съвет. След което одобрение за строителство на променените обекти трябва да се получи и от ЕБВР.
Нов проект ще бъде изготвен и за Сточна гара, каза главният архитект на София Петър Диков. Според плана там вероятно също ще се гради кръстовище на две нива. Предвидените промени при кръстовището на "Петте кьошета" включват само промяна в движението на трамвая. Той ще се движи на изградено трасе на по-високо ниво, а под него пътят ще остане свободен само за пътуващите леки автомобили. В бъдеще трамваите ще бъдат отклонени или по бул. "Скобелев", или по бул. "Патриарх Евтимий", обясни още Диков.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905