EUR 1.9558
USD 1.6478
CHF 1.8189
GBP 2.1393
CNY 2.4378
you tube
mobile version

София разработва План "зелен" град

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София разработва План "зелен" град

mail13:15 | 30.04.2020прегледи 11109 коментарикоментари 0


Столична община разработи План за действие за "зелен" град, съобщиха от общината. Планът за действие за "зелен" град представлява програма за устойчиво развитие, която съдържа инвестиционен план и 10-годишна визия в областта на транспорта, строителството, енергетиката, околната среда, водите, отпадъците и земеползването.
Целта е да се осигурят инвестиции в приоритетни зелени проекти като по този начин се подобри качеството на околната среда в града.
За постигане на "зелените" цели са планирани мерки за подобряване и разширяване на дела на зелените пространства в града, интегриране на зелената инфраструктура в целия град. В целите за "чиста енергия" е планирано да се увеличи делът на обществения транспорт и насърчаване на използването на по-чисти горива, увеличаване използването на възобновяема енергия, подобряване на енергийната ефективност в сградите и намаляване на използването на твърдо гориво за отопление на сгради. В стратегическите цели за "отговорно използване на ресурсите" са планирани мерки за намаляване на зависимостта от повърхностните води и намаляване на риска от липса на вода при продължителна суша. Други мерки са увеличаване на рециклирането и насърчаване на повторното използване на материалите.
Изпълнението на стратегическите цели ще доведе до подобряване на качеството на атмосферния въздух и намаляване на въглеродния отпечатък на града.
Общите капиталови разходи в плана са мащабни и са в размер на около 840 млн. eвро. Изпълнението на мерките ще доведе до конкретни оценени ползи като икономия на енергия в размер на 384 100 MWh/годишно. Изпълнението на мерките ще доведе и до намаляване на емисиите на ФПЧ2,5 с 21 200 кг на година и 322 700 кг на година азотни диоксиди, а намалението на CO2 се очаква да бъде 213 800 т CO2 на година година, се посочва в съобщението.
Планът се разработва с техническата помощ на Европейската банка за развитие. Това стана възможно след присъединяването през 2018 г. на Столичната община към Рамковата инициатива на Европейска банка за възстановяване и развитие "Зелени градове".


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg