EUR 1.9558
USD 1.6136
CHF 1.7803
GBP 2.2467
CNY 2.4952
you tube
mobile version

Силни заводски поръчки в еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Силни заводски поръчки в еврозоната

mail08:30 | 22.02.2021прегледи 870 коментарикоментари 0


Бизнес активността в еврозоната се е свила и през февруари, след като карантинните мерки затрудниха доминиращия сектор на услугите. Заводската дейност обаче отчита най-натоварения си месец от три години, предаде Ройтерс, като се позова на ключово проучване.

На фона на все още високите нива на зараза правителства насърчават гражданите да останат вкъщи и затвориха голяма част от хотелиерско-ресторантьорския бизнес на континента, докато фабриките до голяма степен останаха отворени.

Композитният индекс на мениджърите по доставките (PMI - Пи Ем Ай), следен от компанията Ай Ейч Ес Маркит (IHS Markit), се е повишил до 48,1 пункта този месец спрямо 47,8 пункта през януари, но остава под прага от 50 пункта. Той разделя растежа от свиването.

Анализаторите очакваха 48 пункта.

Отчасти резултатът се дължи обаче на довършване на стари поръчки, уточнява Ройтерс.

"Продължаващите локдаун мерки за Covid-19 нанесоха допълнителен удар върху сектора на услугите в еврозоната през февруари, увеличавайки вероятността БВП отново да спадне през първото тримесечие", коментира Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в "Ай Ейч Ес Маркит".

Индексът на услугите се е понижил от 45,4 пункта на 44,7 пункта, доста под средната прогноза за 45,9 пункта (според анкета на "Ройтерс").

С ускоряването на ваксинационните програми, което поражда надежди за връщане към някаква форма на нормалност, оптимизмът за тази година рязко се подобри. Индексът на бизнес очакванията за услугите е скочил до най-високото си равнище от април 2018 година.

Силното търсене на промишлени стоки е тласнало "Пи Ем Ай" в този сектор до 57,7 пункта - най-високо от февруари 2018 година и доста над прогнозната оценка (54,3 пункта). Индексът на продукцията е скочил от 54,6 на 57,5 пункта.

Индексът на новите поръчки също рязко се е повишил и заводите са наели допълнителен персонал за първи път от близо две години. Индексът на заетостта се е покачил от 49,4 пункта до 50,9 пункта.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg