EUR 1.9558
USD 1.7658
CHF 1.8019
GBP 2.1485
CNY 3.9870
you tube
mobile version

Силен ръст на китайския износ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Силен ръст на китайския износ

mail11:40 | 09.11.2018прегледи 522 коментарикоментари 0


Общият износ от Китай през октомври бележи ръст от 15.6% на годишна база, стойност доста над очакваната. При вноса ръстът е с 21,4% след увеличение с 14,3% през септември и прогноза за растеж от 14,5%. Това показват данни на Генералната митническа администрация на страната.

По този начин общият китайски търговски излишък нарасна през октомври до рекордните 34 млрд. долара от 31,7 млрд. долара месец по-рано и очаквания за позитивен баланс в размер на около 35,50 млрд. долара.

Месец октомври е първият цялостен месец, в който са в сила и последните високи мита за китайските стоки, определени от администрацията на Белия дом. Последните мита, които Вашингтон и Пекин си наложиха взаимно, влязоха в сила на 24-ти септември. Въпреки серията американски мита, въведени през годината, износът на Китай продължава да бъде изненадващо устойчив, тъй като американските компании увеличаваха превантивно доставките на китайски стоки, преди да влязат в сила по-високите тарифи на САЩ. Това обаче предполага, че в близките няколко месеца износът от Китай в посока САЩ може да се сви доста рязко, въпреки че октомврийските данни не оправдават подобни притеснения. Но отправените от Доналд Тръмп заплахи, че до края на тази, или в началото на следващата година могат да бъдат въведени високи мита между 10% и 25% и за останалата част от общия китайски експорт за САЩ, не изключват вероятността американските компании да продължават да се презапасяват с китайски стоки и през следващите няколко месеца.

По отношение само на търговски баланс със САЩ, китайският износ се повиши през октомври с 8,7% на годишна база, докато в същото време вносът на американски стоки нарасна с 3,7 на сто. Търговският излишък на Китай със САЩ все пак се сви слабо до 31,78 млрд. долара, след като през септември достигна рекордните 34,13 млрд. долара.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg