EUR 1.9558
USD 1.6849
CHF 1.8228
GBP 2.1496
CNY 2.4012
you tube
mobile version

Силен ръст на био производство у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Силен ръст на био производство у нас

mail08:05 | 09.07.2019прегледи 401 коментарикоментари 0


Повече от 20 родни биопроизводители представиха продуктите си на жителите и гостите на Варна, по време на организирания от Министерство на земеделието, храните и горите пазар. Посетителите на изложението имаха възможност да дегустират и да си закупят органични продукти като био козе и овче сирене, гъби шайтаке, био сокове от арония, ябълки, круши, вина, произведени от био грозде, пресни плодове и зеленчуци, мед, шафран и др. Представените продукти са от доказани български производители, които са подкрепени от Програма за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020 г).

Показател за сериозния интерес към развитието на българското био производство е факта, че за последните 10 години броят им се е увеличил 20 пъти. Това заяви Елена Иванова, директор на дирекция „Развитие на селските райони“ в МЗХГ, при откриването на събитието, което се проведе в Морската градина на Варна. Тя посочи, че през 2008 г. броят на биологичните производители е бил едва 311, докато към 2018 г. техният брой е 6 600. "В подкрепа на сектора от страна на министерството се отделя значителен финансов ресурс. Освен по отделната мярка 11 "Биологично земеделие", повече от 100 млн. евро е получил секторът и чрез инвестиционните мерки на ПРСР."
Кулинарната демонстрация, която се проведе в рамките на пазара, бе водена от Ути Бъчваров, който демонстрира предимствата на родните биопродукти. Гостите на събитието имаха възможност да опитат и от специално приготвените миди с ориз и дивисил по Варненски.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg