EUR 1.9558
USD 1.7809
CHF 1.7784
GBP 2.2949
CNY 2.5344
you tube
mobile version

Седмица на гората & Лого-победител

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Седмица на гората & Лого-победител

mail17:32 | 12.04.2016прегледи 1209 коментарикоментари 0


Ландшафтният архитект Христо Ангелов от София бе определен за победител в коркурса за постоянно лого на Седмица на гората. Неговият проект, който представлява стилизиран образ на гора, бе избран от седемчленно жури сред предложените над 300 идейни проекта от цялата страна. Подгласници на победителя са Мариела Шахънова и Йоанна Бобева. В журито бяха представени Изпълнителна агенция по горите, дирекция „Развитие на горския сектор” в МЗХ, списание „Гора” и неправителствения горски сектор.

Децата, които участваха в празника, играха и се забавляваха, като лесовъди и служители от природен парк „Витоша” и Регионална дирекция по горите – София им показаха основните инструменти, с които боравят горските когато  измерват ширината и височината на дърветата и определят кои дървета са здрави и устойчиви. Получиха нови знания да разпознават клонки, листа, плодове на дърветата и горските треви и научиха повече за горските обитатели.

На посетителите в празника в гората бяха предоставени и безплатни фиданки, като им беше дадена възможност да участват в залесяване в гората или да вземат със себе си фиданки на горски дървета, които да засадят.

Днешната национална инициатива е заключителното събитие от Седмицата на гората 2016 и се проведе по едно и също време в 18 населени места в страната на територията на природните паркове и регионални дирекции по горите. Празник имаше още в природен парк „Врачански Балкан”, природен парк „Българка” – в Габрово, в парк „Дружба” във Велико Търново, парк „Беласица” – Петрич, парк „Ловен дом” - Благоевград, парк „Златни пясъци” – Варна, парк „Персина” – Белене, природозащитен център „Ломовете” - с. Нисово, Русенско, местността „Кирилова поляна” в природен парк „Рилски манастир” до град рила, в Детски кът „Кълвача” в местността Карандила в парк  „Сините камъни” в Сливен, на местността „Петрова нива” в природен парк „Странджа” до Малко Търново, в парк „Шуменско плато”, в парк „Простор” в Кърджали, в град Велинград в Техникума по горско стопанство „Христо Ботев”, в парк „Лаута” в Пловдив, в местността „Амзово” в Смолян и в парка „Аязмото” в Стара Загора.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
3.7% ръст на БВП за Q3
07:31 | 06.12.2019 | Прочетена 325
НС прие Бюджет 2020
06:52 | 05.12.2019 | Прочетена 238
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg