EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Северът и Югът на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Северът и Югът на България

mail08:20 | 19.04.2014прегледи 7465 коментарикоментари 1


Трансевропейски коридори и р. Дунав прекосяват Северна България. Тук е единствената ни атомна централа, житницата на страната и най-модерното ни мостово съоръжение "Дунав мост" 2. Завършването на АМ „Хемус” засега е под въпрос – няма европейско финансиране за нея и трябва да се отделят бюджетни средства.

Единствената завършена магистрала – АМ „Тракия” прекосява Южна България. В строеж са още две магистрали – „Струма” и „Марица”, които ще свържат България с Гърция и Турция. Напредва и рехабилитацията на жп линиите и вече има две отсечки, по които влаковете могат да развиват 160 км/ч, съответно наскоро откритата Михайлово-Калояновец и Свиленград-турска граница. Въпрос на малко време е високоскоростните влакове да се движат по линията Пловдив-Бургас.

В Северна България се намират три завода от автомобилната индустрия - френският завод Монтюпе в Русе, китайският Литекс Моторс, както и немската "Нексанс Аутоелектрик Груп започна строителство на завод за автомобилни части в Плевен.

В Южна България е гигантът „Мини Марица изток”, големи предприятия от хранително-вкусовата промишленост, производството на цветни метали, текстилната и трикотажната индустрия и химическата промишленост. Южните региони София, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора и областите край морето имат шанс за най-динамично индустриално развитие до 2020 г., там е и най-голяма вероятността за откриване на повече нови работни места, според анализатори. Прогнозата за Северозапада е стагнация.

Защо северните области изостават, някои от тях драстично не само спрямо Европа, а спрямо останалите у нас? Какви са причините и защо не идват инвестициите? В контраст на неравномерно развиващия се север, българският юг създава усещане за ...просперитет и силна местна власт.

Отговорите на тези въпроси опитахме да дадем чрез следните съпоставки:

Северна България: АЕЦ, заводи ...бедност!

Защо просперира Южна България?

Защо няма инвестиции?
 

Снимка: Уикипедия


 
Коментари
 
Димитриева - 13-05-2014 г. 17:05:45

Доста напомня на http://economix.bg/?p=5813

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg