EUR 1.9558
USD 1.7809
CHF 1.7784
GBP 2.2949
CNY 2.5344
you tube
mobile version

САЩ: Слаб ръст на промишлените поръчки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Слаб ръст на промишлените поръчки

mail10:35 | 21.03.2019прегледи 437 коментарикоментари 0


През януари поръчките за промишлено произведени стоки в САЩ се повишиха доста символично за втори пореден месец, което е знак за продължаващо забавяне на промишлената активност и в началото на настоящата година.

Новите промишлени поръчки нараснаха през януари с едва 0,1% спрямо декември, когато също се повишиха символично с 0,1%, показват данни на Търговския департамент на САЩ, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за по-добър растеж с 0,3 на сто.

Поръчките за промишлено произведени стоки, без тези за транспортно оборудване, обаче се понижиха с 0,2% след спад с 0,5% в края на 2018-а година, докато поръчките за промишлени стоки, изключвайки тези за отбраната се повишиха с 0,2 на сто.

Доставките на промишлено произведени стоки пък се свиха с 0,4% след спад с 0,2% през декември, като това представлява намаляване на доставките за четвърти пореден месец, което е най-продължителното има понижение от средата на 2015-а година насам. Складовите запаси на промишлени стоки пък нараснаха през януари с 0,5% след повишение с 0,1% месец по-рано.

В същото време търговският департамент направи низходяща ревизия на данните за поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, като през януари те се повишиха с 0,3% вместо с 0,4%, но в резултат най-вече на скок с 1,2% на поръчките за транспортно оборудване.

Данните за поръчките за промишлено произведени стоки без тези за отбраната и въздухоплаването обаче отбелязаха неревизиран ръст от 0,8% (най-силно повишение от юли 2018-а година), след като през декември се понижи с 0,8 на сто.  Именно тази категория данни се следи като ключов барометър за бизнес инвестициите в САЩ, тъй като тя е мерило за разходите на фирмите за оборудване и софтуер. Солидният отскок на този тип поръчки е предпоставка за засилване на бизнес инвестициите в началото на годината, след като американските компании ограничиха инвестициите си към края на миналата година, тъй като повишаващите се лихви и търговската война с Китай навредиха на веригите за доставки и на бизнес планирането.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg