EUR 1.9558
USD 1.7809
CHF 1.7784
GBP 2.2949
CNY 2.5344
you tube
mobile version

САЩ: Ръст на промишлените поръчки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Ръст на промишлените поръчки

mail10:35 | 20.03.2019прегледи 505 коментарикоментари 0


Поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба в САЩ се повишиха изненадващо през януари за трети пореден месец, а бизнес инвестициите нараснаха с най-силно темпо от миналото лято насам, което сякаш е знак, че този ключов сегмент от американската икономика набира скорост в началото на годината.

През януари новите промишлени поръчки за стоки с дълготрайна употреба нараснаха с 0,4% спрямо декември, когато те се повишиха с цели 1,3%, докато прогнозите на финансовите пазари бяха за тяхно понижение с около 0,5 на сто, показват данни на Търговския департамент на САЩ.

Повишението се дължи най-вече на нарастването на транспортните поръчки и в най-голяма степен на скок с 15,9% на поръчките за пътнически самолети при понижение с 1,0% на поръчките за автомобили и на части за тях.

Изключвайки тези за транспортно оборудване и автомобили, дълготрайните поръчки през януари се понижиха с 0,1% след тяхно повишение с 0,3% през декември, докато поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, без тези за отбраната, нараснаха с 0,7 на сто.

Поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, без тези за отбраната и въздухоплаването, обаче нараснаха изненадващо с 0,8%, отбелязвайки най-силно повишение от юли 2018-а насам, след като през декември се понижиха с 0,9 на сто. Именно тази категория данни се следи като ключов барометър за бизнес инвестициите в САЩ, тъй като тя е мерило за разходите на фирмите за оборудване и софтуер. Солидният отскок на този тип поръчки е предпоставка за засилване на бизнес инвестициите в началото на годината, след като американските компании ограничиха инвестициите си към края на миналата година, тъй като повишаващите се лихви и търговската война с Китай навредиха на веригите за доставки и на бизнес планирането.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg