EUR 1.9558
USD 1.7385
CHF 1.7182
GBP 2.2619
CNY 2.5924
you tube
mobile version

Санкциите срещу Иран: Най-засегнатите компании

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Санкциите срещу Иран: Най-засегнатите компании

mail06:25 | 08.08.2018прегледи 861 коментарикоментари 0


Влязоха в сила американските икономически санкции срещу Иран.

Първата група санкции засягат финансовите трансакции, автомобилния сектор, търговската авиация и износа на килими и хранителни продукти. През ноември ще влязат в сила втора група санкции - срещу енергийния и банковия сектор на Иран.

Отговорът на Европейския съюз е задействането от днес на актуализирания Блокиращ регламент. Той позволява на дружествата от ЕС да възстановяват щетите, произтичащи от извънтериториалните санкции на САЩ, от лицата, които ги причиняват, и обезсилва ефекта в ЕС на решенията на чуждестранни съдилища, основаващи се на тях. Той също така забранява на лица от ЕС да спазват тези санкции, освен ако по изключение е разрешено от Комисията, в случай че неспазването сериозно вреди на техните интереси или на интересите на Съюза. Разрешенията се издават въз основа на одобрени критерии, които ще бъдат публикувани също на 7 август.

Какъв вид обезщетение за вреди могат да искат дружествата от ЕС?

Съгласно Блокиращия регламент дружествата от ЕС могат да получат обезщетение за „вредите, включително съдебните разноски, претърпени от тях вследствие прилагането на законите, посочени в приложението, или вследствие на действия, които са предприети на основание тези закони или произтичат от тях“.

От кого могат дружествата от ЕС да претендират обезщетение за тези вреди?

Дружествата могат да получат обезщетение „от физическото или юридическото лице, или от друга единица, причинила вредите, или от всяко лице, което действа от името или като посредник на такова лице или единица“.

По какъв начин може да се търси обезщетение?

Искът може да бъде предявен пред съдилищата на държавите членки и обезщетяването може да се извърши под формата на отнемане и продажба на активите на лицето, причинило вредите, неговите представители или посредници. Както при всеки спор за присъждане на обезщетение за вреди, съдът ще разгледа спора по същество и ще прецени наличието на причинно-следствена връзка.

Кой отговаря за прилагането на Блокиращия регламент?

Прилагането на Блокиращия регламент, в това число и вземането на решения относно налагането на ефективни, пропорционални и възпиращи наказания при евентуални нарушения, е от компетентността на държавите членки. Държавите членки отговарят също така за фактическото изпълнение на тези наказания.

Ето кои ще бъдат най-засегнатите сектори от Европейския съюз:

Автомобилостроене

Френските автомобилостроители Renault и PSA продават близо половината от новите си коли в Иран. PSA подготвя прекратяване на дейностите си на основния си чуждестранен пазар по обем на продажбите, но посочи, че изтеглянето му ще се отрази с по-малко от 1%. Renault обяви, че няма да прекрати дейността си в Иран, макар да регистрира 10,3% спад на продажбите там за първата половина на 2018 г.

Големите германски автомобилостроители също ще бъдат засегнати, най-вече Daimler, който подписа през 2016 година протоколи за споразумение с две ирански групи за производство и продажба на камиони Mercedes-Benz.

Volkswagen обяви през 2017 година, че ще възобнови продажбите си в Иран след 17 години прекъсване. Компанията обаче развива мащабна дейност в Съединените щати и най-вероятно ще бъде принудена да се откаже от иранския пазар.

Самолетостроене

Най-големите договори, подписани след споразумението за иранската ядрена програма, са в самолетостроенето, тъй като Иран иска да обнови остарялата си флотилия.

Airbus получи поръчки от ирански авиокомпании за 100 самолета. Досега са доставени само три, всичките с американски лиценз, който стана задължителен заради използването на произведени в САЩ части. Но загубата на иранския пазар няма да е особено тежка, тъй като европейският самолетостроител има 7168 поръчки към 30 юни.

Петролна промишленост

След споразумението от 2015 година френската петролна и газова компания  Total се обедини с китайската CNPC за инвестиции от $5 млрд. в разработката на иранското газово находище Южен Парс.

След като Total не успя да издейства от САЩ да бъде изключена от действието на санкциите, тя най-вероятно ще се откаже от ангажимента. Групата обаче не е инвестирала повече от $100 млн. в операцията, благодарение на което ще ограничи загубите си. Иран предупреди, че Total ще бъде заменен от китайската държавна компания CNPC.

Италианският газов гигант ENI, чийто договор за закупуване на 2 милиона барела петрол всеки месец изтича в края на 2018 година, предпочете да остане предпазлив и не развали договора си с Иран.

Железопътна и корабна промишленост

Италианската държавната жп компания Ferrovie dello Stato подписа през юли 2017 година споразумение за изграждане на високоскоростна линия между Кум и Арак в Северен Иран.

Няколко споразумения за сътрудничество бяха подписани между Иран и друга италианската компания - корабостроителната Fincantieri през 2016 година.

Освен това Италия отново е станала най-голям европейски търговски партньор на Техеран, като през 2017 година износът й за Иран се е увеличил с 12.5 на сто до 1.7 милиарда евро.

Туризъм

Британската авиокомпания British Airways и германската Lufthansa, които възобновиха преките си полети към Техеран, ще трябва да ги прекратят, ако искат да могат свободно да продължат трансатлантическите си полети.

Френската хотелска верига Accor, която откри два хотела на летището в Техеран, може да пострада от санкциите. Същото се отнася и за веригата Rotana Hotels от Обединените арабски емирства (ОАЕ), която изрази желание да развива дейност в Иран.

Испанската компания Melia Hotels International, която подписа през април 2016 година споразумение за управление на луксозен 5-звезден хотел в Иран - Gran Melia Ghoo, обяви, че сградата е в строеж и че не желае да се произнася по "тези политически въпроси", особено на този "прекалено ранен етап".

Промишленост

Германската компания Siemens се върна отново в Иран през март 2016 година след антиядреното споразумение в съдружие с иранската Mapna за производство на газови турбини и генератори за електроцентрали. През януари промишленият гигант подписа договор за 12 компресора за два завода за преработка на природен газ. Негов говорител увери, че групата иска да спазва стриктно регламентите за износа, включително американските санкции, но не обяви оттеглянето си от Иран.

Френската газова компания Air Liquide реши да спре всякаква търговска дейност в страната.

В Иран има и британски компании, подписали договори в областта на инфраструктурата, слънчевата енергетика, инженерната дейност и здравеопазването.

Фармацевтика

Френската фармацевтична компания Sanofi присъства от десетина години в Иран и продължава дейностите си при пълно спазване на международните правила, коментира неин говорител.

Банков сектор

Германските банки, сред които регионалната Helaba и франкфуртската DZ Bank, вече решиха да се оттеглят от Иран след обявяването на санкциите от Доналд Тръмп в средата на май.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Туризъм: София е младежка дестинация

07:55 | 04-03-19 | 726