EUR 1.9558
USD 1.7425
CHF 1.8411
GBP 2.1702
CNY 2.4661
you tube
mobile version

Ръст на бизнес активността

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст на бизнес активността

mail16:01 | 05.06.2020прегледи 312 коментарикоментари 0


Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута, нарасна през май до 31.9 пункта, след като през април спадна до рекордно дъно от 13.6 пункта, показва проучване на агенция IHS Markit, цитирано от "Ройтерс".

"Мащабът и широчината на спада в еврозоната бяха подчертани от PMI данните, показващи, че всички европейски държави преживяват още един месец на рязко свиваща се бизнес активност, но и всички те бележат отслабване на низходящото движение", коментира данните главният бизнес икономист на IHS Markit Крис Уилямсън.

"В резултат на това БВП на еврозоната би трябвало да спадне с безпрецедентно темпо през второто тримесечие, което да бъде придружено с най-големият ръст на безработицата, наблюдаван в историята на еврозоната", допълни Уилямсън.

Икономистите, анкетирани от "Ройтерс" очакват икономиката на еврозоната да се свие през второто тримесечие с 11.3%, а нивото на безработица да бъде около 10% през всяко едно тримесечие до края на 2020 година.

Индексът PMI, измерващ състоянието на заетостта в европейските компании, се повиши през май до 37.8 пункта от 33.4 пункта през април, но и той остава далеч под 50 пункта, което е ясен знак за продължаващо съкращаване на работни места.

Наблюдава се подобрение и в сектора на услугите, който понесе в най-голяма степен тежестта на строгите ограничителни мерки, като съответният PMI в доминиращата в еврозоната сфера на услугите, нарасна през май до 30.5 пункта от рекордно априлско дъно от 12 пункта.

Търсенето отново продължи да спада, но фирмите за услуги бяха по-малко песимистични по отношение на прогнозата си за 12 месеца напред, като индексът на техните бизнес очаквания се повиши до 47.6 от 34.3 пункта.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg