EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия оспорва спряното финансиране от ЕБВР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия оспорва спряното финансиране от ЕБВР

mail12:00 | 31.07.2014прегледи 1101 коментарикоментари 0


Спирането на финансирането на нови проекти на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Русия противоречи на целите на международните институции за развитие, заяви в официално съобщение на руското икономическо министерство управляващият от Русия в ЕБВР Алексей Улюкаев на среща с президента на банката Сума Чакрабарти.
На тази среща е било обсъждано решението на съвета на директорите на ЕБВР за "временно спиране" на финансирането на нови проекти на банката в Русия, инициирано от акционерите на банката от ЕС въз основа на "антируските инструкции за санкции на ЕС", посочва ИТАР-ТАСС.

"Алексей Улюкаев постави редица въпроси за легитимността на взетото решение и отбеляза рисковете пред банката, свързани с неговото практическо изпълнение. На тези въпроси руската страна очаква да получи еднозначни отговори от мениджмънта на ЕБВР", се посочва в комюникето на руското икономическо министерство. На 17 юли ЕС възложи на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да спре да подписва нови финансови операции за Русия. Освен това на срещата на високо равнище на лидерите на ЕС решиха да се преразгледат всички програми за съдействие с Русия, които се финансират от бюджета на ЕС, и да "се прецени да се спрат или да се продължат, като се разглежда всеки конкретен случай", допълва ИТАР-ТАСС. През 2013 година финансираните проекти в Русия по линията на ЕБВР бяха за около 1,5 милиарда долара, а на ЕИБ - за 1,4 милиарда долара. Обемът на всички програми за съдействие на Русия, финансирани от бюджета на ЕС за периода до 2020 година, е 447 милиона евро. За първите шест месеца на 2014 година 19 процента от инвестициите на ЕБВР са били за Русия, а 81 на сто - на другите 34 страни, в които работи банката, уточни руската държавна информационна агенция.
 


Тагове: Русия, ЕБВР
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4144