EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Русия: БВП ще се понижи с 1,7%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия: БВП ще се понижи с 1,7%

mail16:05 | 08.02.2016прегледи 899 коментарикоментари 0


Силно зависимата от петрола икономика на Русия ще се свие по-силно от очакваното през първото тримесечие на настоящата година, тъй като цените на петрола вероятно ще останат в текущите много ниски нива, обяви Руската централна банка.

Според нейните най-нови прогнози БВП ще се понижи с 1,7% до 2,5% на годишна база през трите месеца до края на март в сравнение с предишни очаквания за свиване с между 1% и 2%. Икономиката може да се върне по пътя на растеж не по-рано от второто полугодие на 2016 г.

Наблюдаваното влошаване на външните икономически условия в началото на годината увеличава рисковете за по-слаба икономическа активност в страната, посочи РЦБ в своя първи редовен икономически доклад.

Признанието на централната банка е пореден пример за преоценка от страна на властите в Москва на съществуващите препятствия, пред които е изправена икономиката на Русия. На фона на падащите петролни цени и продължаващите западни санкции, руската икономика може да се свие допълнително въпреки уверенията на президента Владимир Путин, че най-лошата част от кризата вече е приключила.

През 2015 г. година БВП се сви с 3,7%, тъй като солидният спад на цените на петрола и наложените от Запада санкции засегнаха сериозно икономиката на Русия, като мнозина анализатори прогнозират, че страната ще остане в рецесия и през настоящата година.

В последните месеци страната е изправена пред новата реалност на прекалено ниски цени на суровините, след като през последните години тя свикна и се възползва от цени на петрола над 100 долара за барел. В тази връзка руските власти призовават за разумни държавни разходи и търсят начини да покриват зейващите дупки в бюджета, тъй като Федералното правителство получава около половината от приходите си от износа на нефт и газ. На този етап обаче все още не са предприети каквито и да са по-конкретни стъпки за справяне с кризата.

Спадът на цените на петрола до рекордно ниски нива на фона на двуцифрена инфлация доведе до рязко понижение на потребителското търсене, което се явява основен двигател за руската икономика. Продажбите на дребно през 2015 г. се понижиха с повече от 10%, докато капиталовите инвестиции се свиха със 7,6%, показаха официални данни за брутния вътрешен продукт, оповестени през миналата седмица.

В същото време Руската централна банка заяви, че цените на суровия петрол могат да останат между 20 и 40 долара за барел за по-продължителен период от време, тъй като според нея изглежда малко вероятно постигането на споразумение с Организацията на страните износителки на петрол за намаляване на производствените обеми.

Според Дмитри Полевой, който е главен икономист в московския офис на банката ING, икономическият спад през настоящата година няма да бъде толкова дълбок, както през 2015 г, но няма да има и промени в структурата на свиването на руската икономика, поне що се отнася до спадащото потребителско търсене и инвестиции.

Експертно мнение

За четири години от 2014 г. руската икономика ще загуби около 570 милиарда долара. До този извод са стигнали анализаторите от Икономическата експертна група, пише „Ведомости“. Загубите от финансовите санкции ще достигнат 170 милиарда долара, а поевтиняващият петрол ще донесе още 400 милиарда долара загуби. Оценките са направени при цена на „черното злато“ от 50 долара за барел. Като цяло свиването на брутния приток на капитали се оценява на 280 милиарда долара за 3,5 години, включително около 85 милиарда долара преки инвестиции. Както отбелязват авторите на изследването двата финансови „шока“ не просто се сумират, а се усилват взаимно. Според анализаторите руската икономика ще загуби 8,4%. По-рано международната рейтингова агенция „Фич“ влоши прогнозите си за руската икономика през тази година. Руският БВП ще се свие с 1%, докато в първоначалната прогноза се предвиждаше ръст от 0,5%. От своя страна агенция „Блумбърг“ включи Русия сред десетте най-лоши икономики, поставяйки я на четвърто място след Венецуела, Бразилия и Гърция.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg