EUR 1.9558
USD 1.7676
CHF 1.7955
GBP 2.1623
CNY 2.4934
you tube
mobile version

Русия: Банковите карти Мир и в чужбина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия: Банковите карти Мир и в чужбина

mail17:33 | 22.04.2019прегледи 487 коментарикоментари 0


След като преди пет години западните санкции притиснаха финансовата система на Русия, в портфейлите на много руснаци започна да се появява нова банкова карта, пише Ройтерс.
Сега страната се надява да разшири използването на картите Мир ("свят" на руски език - бел. прев.) и в чужди страни, където руснаците често живеят или пътуват. Това посочи в интервю ръководителят на Националната система за картови плащания (НСКП) Владимир Комлев.
През следващите три години искаме картите Мир да заработят в страни, до които руснаците често пътуват. Това е най-трудната задача от гледна точка на възвращаемостта на инвестициите, казва Комлев.
Русия създаде собствената си система за картови плащания през 2014 година, тъй като се опасяваше, че санкциите на САЩ и Европа срещу някои руски банки и бизнесмени, наложени заради анексията на Крим, могат да блокират системите на Mastercard и Visa.
Турската Ишбанк (Isbank) е започнала да приема картите Мир.
Миналата година руснаците са направили 5,7 милиона пътувания до Турция, според държавната статистическа служба Росстат.
Комлев прогнозира, че до края на годината системата ще заработи в банки в 12 държави. Той обаче отказа да посочи кои точно може да са тези страни.
НСКП не е обект на западните санкции, но някои чуждестранни компании се притесняват да работят с руски фирми заради опасността от нови ограничения.
В момента са издадени над 56 милиона карти Мир, които съставляват над 20 процента от руския пазар на банкови карти, уточнява Комлев.
НСКП, която бе създадена от Руската централна банка, получи тласък от закон, задължаващ държавните служители да получават заплатите си по карти Мир. Целта на системата е през идните няколко години картите да завземат пазарен дял от около 30 процента.
От началото на идната година например пенсиите, детските надбавки и помощите при безработица ще се изплащат само по карти Мир. Тези мерки направиха системата конкурент на Mastercard и Visa в Русия. Недостатъците й обаче - несъвместимостта с множество международни търговски платформи и ограничената употреба извън Русия - принудиха руските власти да отправят призив в нейна подкрепа в съревнованието й със западните системи.
Трябва да развиваме функционалността, социалната насоченост на картите Мир, заяви по-рано този месец Валентина Матвиенко, председател на горната камара на руския парламент.
Мир разработи собствено мобилно приложение Mir Pay, което е достъпно на платформата Samsung Pay. По думите на Комлев НСКП не е постигнала споразумение с Apple картите й да са достъпни на платформата за мобилни плащания на американския гигант.
Друг от приоритетите на НСКП е големи международни сайтове за онлайн резервации на самолетни билети и нощувки да започнат да приемат картите Мир.
/БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Туризъм: София е младежка дестинация

07:55 | 04-03-19 | 1357