EUR 1.9558
USD 1.7503
CHF 1.7809
GBP 2.3421
CNY 2.5107
you tube
mobile version

Разкритията на зам.-гл.прокурор Гешев

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разкритията на зам.-гл.прокурор Гешев

mail13:10 | 23.07.2019прегледи 515 коментарикоментари 0


Как коментира в интервю за БНТ заместник-главният прокурор Иван Гешев хекерската атака срещу НАП?

Въпрос: Миналата седмица мина под знака на хакерската атака на НАП. Какъв е този пробив, какво показва, прокуратурата до момента излиза само с едни съобщения кой е обвинен и каква му е мярката за неотклонение, но какъв е този пробив? Държавата и НАП конкретно носят ли някаква отговорност и каква? Или отговорността и престъплението може да се търси само в заподозрения в извършването му? Иван Гешев: За да онагледя ситуацията, това е все едно пак прехвърляме отговорността от човека, който нарушава правилата, към жертвата. Това е все едно да минавате през някаква неосветена улица, защото бързате или защото не се грижете за личната си безопасност, да ви пребият или убият, и да сте виновни вие. Не, не сте виновни вие – вие сте жертвата, другият е извършителят. Тук се разбира същата ситуация.

Иван Гешев:Накратко от начало разследването започна в насока лицето, за което знаете. В момента за нас е ясно, че този обвиняем е просто оръдие и маша да се изразя по този начин. Разследването и основната версия, по която се работи, е, че фирмата, в която той работи, се занимава с нещо като киберрекет, с удряне на фирми, търговски дружества, държавни организации с цел нарушаване на тяхната компютърна и информационна сигурност, и съответно по-късно да бъдат привлечени като клиенти. Дали цялата фирма или части от нея, или отделни нейни ръководители – това е водещата версия, по която се работи към момента.

За мен, и после ще кажа някои конкретни факти, които ще са нови за обществото, последните години се налага термина „кибертероризъм“. Едно от определенията за него е когато с компютърни програми, информационни системи хакваш или удряш определени бази данни от критична или некритична инфраструктура, за да постигнеш определени политически цели, да въздействаш върху обществото психически или върху нагласите на обществото.

Това също е обект и една от версиите на работа, много вероятна версия. Само погледнете как интересно съвпадна всичко с политическата реакция примерно на „Да, България“ – в рамките на дни беше поискана оставката не на шефа на НАП, а на министър Горанов.

Дните в политическия живот представляват милисекунди по същество. Това е една координирана атака срещу държавата, както каза мисля че Томислав Дончев. За мен това е безспорно. Да, въпрос е на доказване. Сега ще ви кажа нещо конкретно защо ги казвам тези неща.

Тези хора, които излизат по телевизията, разчитат на това, че компютрите, които бяха иззети от това лице, са криптирани. Криптирани са с тежък софтуер за криптиране, VeraCrypt се казва, твърди се, че той може да бъде разкриптиран в рамките на десетилетия, и то при използване на съвременни суперкомпютри.

Благодарение на работата на българските специалисти, за което им благодаря, и служители на съответните служби, единият служебен компютър беше отворен в рамките на 10 дена. Така че ние вече знаем, макар и една милионна част от това, което се съдържа в него, но то е потресаващо.

Неслучайно тези от тази фирма, хората, собствениците и представителите на тази фирма не искаха да предоставят съответните ключове за отваряне на тези компютри за разкрептиране. Ако ти не се притесняваш от нищо, ако си невинен, защо не предоставиш тази информация?

Не я предоставят, защото знаят какво има вътре. А вътре има информация за нерегламентиран достъп върху 106 бази данни, 57 са само тези, които станаха известни на обществото. Затова казвам, че това е активно мероприятие. Просто предстои на части да бъде пускана другата база данни. Това, което се вижда вътре, е опит за хакване да го кажем по този начин, за нерегламентиран достъп върху сайтове и свързани с тях бази данни на застрахователни дружества, на съответни търговски организации и на какво ли още не.

Да, вероятно става въпрос за хакерство, но определено не е бяло. Това, което искам да кажа, е, защо казвам, че това е активно мероприятие и неслучайно използвах термина „кибертероризъм“, само един от аспектите – извършвано е търсене с ЕГН на министър-председателя в базата данни на НАП, на депутата Делян Пеевски и на главния прокурор, на евродепутата Радев, и всичко това е съхранено в един файл – казва се „Търсене Бивол“.

Търсено е за какво ли още не, включително за хора от онкодиспансер в Бургас. Има потресаващ обем от данни, който още не сме прегледали. Затова твърдя, че тази фирма, водеща версия естествено е това и е въпрос на доказване, просто е съчетала основната си дейност, която вероятно е киберрекет с политически интереси.
 

Въпрос: Добре, да разбираме ли, че това лице Кристиян Бойков е всъщност изпълнител, който е работил под нечия диктовка, и ще има още обвинения за други хора по това досъдебно производство?
Иван Гешев: Предстоят интересни развития в следващите дни. Безспорно е, както казах, той за нас е само оръдие и маша за определено постигане на определени цели. Аз съм сигурен какво ще се случи, сигурен съм какво ще разберем, някои неща знам, които вече са установени, така че… Неслучайно шефът му седеше до него постоянно в една телевизия, за да не би да се изпусне нещо и да каже нещо повече. Това момче трябва да седне някъде на тъмно, да остане само с чувството си на самосъхранение, да осмисли постъпките си и да прецени какво ще направи – дали ще съдейства на закона или ще понесе последствията от действията си.
 

Въпрос: А кой стои зад тази атака, като казвате, че има и политически привкус?
Иван Гешев: Аз не мога да съм категорично, но безспорно е, че тази атака съвпадна с активно преекспониране на случая в определен кръг медии, свързани с подсъдимия Прокопиев, с Христо Иванов, някои ги наричат „протестърски медии“, с активно присъствие по телевизиите примерно на Атанас Атанасов, който е шеф на Националната служба за сигурност по време на г-н Костов, министър-председателя Костов, който активно разви фантастичната теория как едва ли не това е организирано от държавата. След това, това се доразви със сериозни медийни участия на това момче, което някои наричат „бял хакер“ – казах ви, определено не е бял, това е категорично вече, и естествено под контрола на началника му да го кажем по този начин, за мен целта тук е политическа и това е безспорно, но това е въпрос на доказване.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Туризъм: София е младежка дестинация

07:55 | 04-03-19 | 1902