EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Протестът на едрия бизнес + факти и коментари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Протестът на едрия бизнес + факти и коментари

mail17:38 | 29.07.2015прегледи 6069 коментарикоментари 0


EconomyNews.bg

Втори национален протест против по-високите цена на тока се проведе в страната. Той бе инициатива на  работодатели от четири браншови организации -  КРИБ, БСК, АИКБ, БТПП. От АИКБ конкретизират причината за този протест:” Министерство на енергетиката планира да възприеме подход в Наредбата, при който ще получат облекчение за зеления компонент само дружества с енергопотребление над 10 ГВтч. годишно.”
Изпълнителният директор на КРИБ Евгени Иванов поясни, че решението за присъединяване на ВЕИ с биомаса към електроенергийната система, въпреки договорката да не се приемат никакви нови оператори, е друг мотив работодателите да протестират в сряда. Те не одобряват и вноската от 5%, която трябва да се плаща във фонд „Енергийна солидарност”, който има за цел да намали дефицита на НЕК.

Увеличението на тока за индустрията ще намали конкурентоспособността. Това каза за радио „Фокус“ зам.-председателят на БСК Камен Колев. Той коментира, че има риск поскъпването на електроенергията да принуди много предприятия или да преминат в сивия сектор, или да прекратят дейността си. Колев подчерта, че бизнесът настоява цената на тока да бъде замразена до пълната либерализация на енергийния пазар от първи януари следващата година.
„За нас е най-важно създаването на този Фонд за енергийна сигурност, който да гарантира успешното въвеждане на пазара на електроенергия, с който да бъдат отделени всички тези многобройни добавки, надбавки, преференциални цени на различните производители, а те да излязат на пазара, да продават съобразно своята ефективност и съобразно продажбите си да получават своята добавка от този фонд“ , коментира Колев и допълни, че в този случай цената ще бъде намалена. По думите му, цената ще се формира на базата на конкуренцията и качеството на услугата ще се повиши.
Камен Колев бе категоричен, че работодателите не са безразлични към устойчивостта на енергийната система. Той допълни, че стабилната система създава прогнозируемост и предвидимост за бизнеса.

Същевременно работодателите в енергийния сектор, част от които са членове на КРИБ, БСК, АИКБ, БТПП излязоха с декларация в подкрепа на усилията на изпълнителната власт и на Комисията по енергийно и водно регулиране за стабилизиране на енергийния сектор в България. «Ново забавяне на ценовото решение за периода август 2015 г. – юли 2016 г. от страна на регулаторния орган ще доведе до нарастване на дефицита в системата до неконтролируеми нива, допълнителна междуфирмена задлъжнялост, забавяне на процесите по либерализация на електроенергийния пазар и интегрирането му в общия европейски пазар на енергия и цялостна дестабилизация на икономическите процеси в страната. Подобно решение ще бъде катастрофално за вече дисбалансираната електроенергийна система», отбелязват те. Автори на тази декларация са ЕРП-тата, БФА, американските централи, Асоциацията на топлофикационните дружества и други.

Бизнесът трябва да предостави цялостни решения, а не да протестира срещу поскъпването на тока. Това каза за радио „Фокус“ Руслан Стефанов, главен експерт в Центъра за изследване на демокрацията. Според него енергийният регулатор е в правото си да увеличи цената на електроенергията.
„Ако бизнесът не иска да плаща, то тогава кой? От къде ще се намерят тези допълнителни средства, които да покрият този дефицит в НЕК. Непрекъснато се споменават инвестициите във възобновяемите енергийни източници, но те ще имат ефект по-скоро в бъдеще. В момента направените инвестиции трудно биха могли да бъдат ограничени или техните средства да не бъдат изплатени и това трябва да е ясно на всички, най-вече на българския бизнес“, коментира експертът.
Руслан Стефанов каза още, че създаването на фонд „Сигурност за електроенергийната система“ е необходим, защото ще попълни загубите на НЕК. Според него обаче това трудно би могло да се приеме от представителите на бизнеса.

Няма законова възможност за ново отлагане на решенията за нови цени на тока от 1 август, коментира пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Той цитира Държавен вестник, в който са публикувани промените в Закона за енергетиката, където се посочва, че ценовият период за електрическата енергия, приключващ на 30 юни, може да бъде удължен само с месец, което вече е направено.
В отговор на журналистически въпрос Иванов каза, че днес се е срещнал с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и с част от нейния екип, но определи срещата като работна и не даде повече подробности за нейната цел.
Запитан дали му е оказван натиск от страна на управляващите, председателят на КЕВР категорично отрече. "Към момента върху мен не се оказва никакъв натиск. Ако някои индиректно, чрез изявления пред медиите, се стремят да окажат такъв натиск, тези опити са напълно безуспешни. Изпълнявам закона, така както сме положили клетва", заяви Иванов.
На 31 юли ще оповестим ценово решение, което ще влезе в сила от 1 август, каза председателят на регулатора. То ще бъде взето на закрито заседание на КЕВР. На 31 юли, когато обявяваме ценовото решение, ще оповестим подробно какви са промените и какви са ефектите, възникнали в резултат на тези промени, добави той.
В коментар на обявения вчера от работодателски организации национален протест срещу новите цени на тока, който ще се състои утре, Иван Иванов коментира, че в България, съгласно конституцията, всеки има право да протестира.
 Не би трябвало да се повиши цената на тока. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в Луковит. „В България има независим регулатор – КЕВР. Избран е от парламента , от 9 члена ГЕРБ има двама, които смятат, имат методика и дават цените. Направихме много с промяната на Закона на енергетиката, направихме доста неща. Според мен с тези изходни данни не би трябвало да се повиши цената на тока в следствие на по-добрата работа и това, което като съкращение направихме”, обясни премиерът Бойко Борисов.

На въпрос дали това означава, че протестите, които се очакват утре са основателни, премиерът заяви: „Не мога да коментирам. Демокрация – всеки може да протестира колкото иска. С протести преди година и половина - две, доведоха до 10 млрд. загуба на държавата и спрени еврофондове. Сега в бизнеса отиват милиарди, вследствие на разплащането по европейските програми. Ръстът на икономиката мина 2% събраните от контрабандистите са над 2,3 млрд. Ако някой може да се похвали с тези успехи за 25 години е добре дошъл”, каза министър-председателят.

„Виждате, че не е нито лесно, нито приятно да си премиер. Колко съвещания направихме с тях и те знаят, че не може да вържеш 4 неща, да ги събереш без да се направят компромиси и всеки да понесе цената”, посочи още Бойко Борисов.

Не разбирам протеста, заради това, че все още няма цени срещу, които да се протестира. Това заяви в парламента депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, относно протеста на синдикати и работодатели срещу новата цена на тока.
"КЕВР все още не е калкулирал цените след като направихме последните промени в законодателството, с които търсихме и намерихме допълнителни резерви, а виждаме протести. Правителството изпълни договорените мерки между правителство, синдикати и работодатели. Мерките, които обявихме преди около 20 дни, в срока, който си поставихме - 24 юли станаха факт", каза Добрев. Той обясни, че е видял на някои от лозунгите, че протестиращите са против кражбите в енергетиката, Цанков камък и Белене. "Протестът срещу Цанков камък и Белене е малко закъснял, защото парите са платени много отдавна. Сега и да протестираме, и да не протестираме, ефект няма да има, парите вече са платени, дефицитите ги има", заяви Делян Добрев.
Депутатът от ГЕРБ чул също, че синдикатите протестират срещу Фонда за енергийна сигурност и вноската от 5% на всички производители в този фонд, което, според него също е много странно, тъй като това било идея на самите синдикати.
"Не разбирам и как синдикати и работодатели стачкуват едновременно заедно, при положение, че работодателите искат да съкращаваме разходи в енергетиката, а синдикатите не дават да се съкращават разходи в енергетиката, по отношение на хората, които работят в енергетиката и административните разходи", каза Добрев.
Той повтори, че КЕВР в момента калкулира цената и Добрев е сигурен, че регулаторът ще излезе с решение до 1 август, така както дадохме възможност, с отлагането на решението с един месец.
Запитан дали е възможно да има ново отлагане на определянето на цената на тока, Добрев отговори също с въпрос-какво ще постигне това допълнително отлагане, освен натрупване на дългове в НЕК." Резервите, които можеха да бъдат намерени вече намерени и спестяванията са в размер на стотици милиони левове, спестявания и допълнителни приходи от 5 %-та вноска. Какъв ще бъде ефектът върху цената ще каже КЕВР", каза още той.
 

източници:БНР, агенция "Фокус", БТА, БГНЕС

 още по темата: "Кой е по-силен КЕВР или едрият бизнес?"

 


Тагове: КРИБ, БСК, АИКБ, БТПП
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101