EUR 1.9558
USD 1.8180
CHF 2.0126
GBP 2.3097
CNY 2.4996
you tube
mobile version

Работници от Азия в металопреработващата промишленост в Русе

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Работници от Азия в металопреработващата промишленост в Русе

mail18:15 | 08.07.2024прегледи 387 коментарикоментари 0


С граждани на Индия, Бангладеш, Украйна, Молдова и Казахстан бизнесът от Русе и региона опитва да компенсира недостига на кадри. Това съобщиха за БТА изпълнителният директор на Русенска търговско-индустриална камара Милен Добрев и директорът на дирекция "Бюро по труда" в Русе Йоана Терзиева преди началото на семинара "Нови хоризонти: Достъп до пазара на труда за чужденци".

На форума бяха представени процедурите и изискванията за наемане на чужденци, включително граждани на трети страни. Участниците имаха възможност и да обменят добри практики и успешни стратегии за намиране на подходящи кадри. 

"Необходимостта от повече кадри е част от растежа и развитието на икономиката. В регионален план се търсят предимно ниско- и средноквалифицирани служители, най-често за преработващата промишленост, транспорта и логистиката. Има обаче и компании, които имат нужда от висококвалифицирани специалисти", коментира Милен Добрев.  

По думите му причините за недостиг на кадри са демографски, както и миграцията на наши специалисти в чужбина.

Йоана Терзиева добави, че подобни процеси се наблюдават в цяла Европа, а най-много липсват инженерите.

"Изключително търсене в Русе има и на заварчици, шлосери, шмиргелисти, както и хора в строителството. В момента индустрията и бизнесът имат нужда от тези кадри, за да могат да раздвижат нашата икономика", каза още директорът на "Бюрото по труда" в Русе.

Тя отчете, че намирането на конкретни работници и специалисти отнема повече време от процедурите, необходими за извършване впоследствие.

"Ние насърчаваме първо да се изчерпят изцяло ресурсите на местния пазар на труда и тогава да се погледне навън. Това обаче е избор на бизнеса, който ние уважаваме и се стремим да бъдем техен партньор. Нашата работа, като част от Агенцията по заетостта, е да издадем разрешително и да регистрираме хората, които са наети от фирмите", добави Терзиева.

Тя уточни, че към момента в крайдунавския град има около 40 граждани на държави извън Европейския съюз, които работят предимно в предприятия от металообработващата и корабостроителната промишленост.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 706