EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Първи следкризисен логистичен парк у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първи следкризисен логистичен парк у нас

mail09:00 | 22.10.2014прегледи 5137 коментарикоментари 0


Първият логистичен парк в България след началото на кризата – East Ring, беше представен на пазара. Проектът е разположен върху терен от 220 дка.,на 7 мин. от последния светофар на София и позволява изграждане на над 90 000 кв.м производствени и логистични сгради. Инвеститорът Глориент Инвестмънт представя напълно завършена Фаза 1 от парка с разгъната застроена площ от 6 400 кв.м.
East Ring e разположен на ключова за наемателите локация – на изхода на София по пътя за Нови хан, в пряка връзка с магистралите „Хемус” и „Тракия” и в непосредствена близост до интермодалните зони, където наземният транспорт се покрива с железопътен и въздушен. Мястото е популярно и за широката общественост с функциониращия там студиен комплекс, където се реализират едни от най-успешните реалити формати в България.
Глориент Инвестмънт БГ ООД е инвестиционна компания в сектора на недвижимите имоти с основен фокус върху изграждане на проекти по задание на клиента в сферата на търговските, производствените и логистичните площи. От 2006 година до днес компанията е реализирала успешно 27 проекта в 17 града в България.
„Това на практика е първият логистичен център от този тип след възстановяването на пазарите от кризата, настъпила през 2008-ма година. Появата му е резултат от острата нужда от модерни конкурентни проекти, които покриват очакванията на международните брандове”, коментира Владимир Гюрджиев, мениджър на отдел „Индустриални и логистични площи” във Forton, ексклузивен агент по отдаването на East Ring. “Индустриалният сегмент от години страда от недостиг на качествени проекти, като за третото тримесечие на 2014 г. свободните площи са едва 2.4% при общ обем на пазара от 812 000 кв.м”, казва Гюрджиев.
„Нашата цел е да създадем модерен логистичен парк, с възможности за широка гама от чисти производства, съобразен с пазарните условия”, коментира Тодор Кавръков, представител на компанията инвеститор. „До 2020 година общата застроена разгърната площ на проекта се очаква да достигне 90 000 кв.м. , разпределени в проекти до ключ, според индивидуалните изисквания на клиентите. Таргетираме наематели в сегментите - универсална логистика, буферно складиране, хладилни складове, ре-пакинг / опаковане/, високотехнологични производства, сервизни бази, дейта и хостинг центрове и архиви – на документи и/или други подлежащи на дългогодишно съхранение според законовите разпоредби .”, допълва Кавръков.
На наемателите ще се предложи до 5 мегавата ново електрозахранване, важно за производствения процес, което представлява на практика неограничен запас. Проектът разполага със собствен водоизточник, който осигурява непрекъснат значителен дебит от наистина чиста питейна вода - много важно изискване за фармацевтичните компании, например.
Сграда 1 включва 5 825 кв.м високостелажен склад и офиси и технически помещения с площ 574 кв.м. Инфраструктурата е осигурена изцяло, в това число, довеждащ път, електрозахранване, дизел агрегат, собствен водоизточник, оптичен кабел, противопожарен воден резервоар, паркинги и др. Обектът разполага и с покривна фотоволтаична електроцентрала с мощност, достатъчна за нуждите на офисите в сградата. Част от фаза 3 на проекта е изграждането на модерна пречиствателна станция. Осигурена е възможност за доставка на природен газ, при поискване от страна на клиент.Всички административни и инфраструктурни проблеми са вече решени.
Проектът е изграден с иновативни материали и технологии, според най-високите европейски критерии за енергийна ефективност и ниско ниво на оперативните разходи.
Тодор Кавръков коментира, че в момента в столицата на практика нямат конкурент. Транспортът до East Ring е изключително лесен, което гарантира достъп до квалифицирана работна ръка. Друг важен критерий на този тип международни наематели е да са в близост до основните си консуматори и доставчици и да могат да използват международно летище. Правилният избор на локацията се гарантира от факта, че централните логистики на големите търговски вериги - Lidl, Billa, TMarket, са разположени в радиус от 5 км.

Според анализа на Forton новите логистични площи на пазара в София за цялото трето тримесечие на 2014 г. са 9 120 кв.м., което е спад от 24% спрямо Q3 на 2013 г, като доминират малките проекти. Повечето инвеститори имат готовност за изпълнение на по-големи схеми само при активно вложение на наемателите преди това. В същото време с изграждането на малки проекти, възможностите за наем на 1000 до 5000 кв.м. клонят към нула и това прунуждава активните наематели да правят компромис като разпокъсват бизнеса си на повече от една локация или направо се оттеглят.
Нарастващото търсене се вижда и в спада на дела на незаетите площи, които в края на този септември е 2.4% при 3.2% година по-рано. Общо 21 105 кв.м са били усвоени през последната година извън столицата, като всички са били изградени за собственни нужди от търговските или логистични компании. На практика делът на незаети спекулативни проекти в България е 0%. Наемните нива демонстират ръст и през тримесечието достигат месечни нива от 3.74 евро на кв.м. Към момента нивата на възвръщаемост остават без промяна.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg