EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Първа копка на София Тех Парк

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първа копка на София Тех Парк

mail06:50 | 25.07.2014прегледи 1307 коментарикоментари 0


Президентът Росен Плевнелиев даде символично начало на изграждането на обекти от първия научно-технологичен парк в България, реализиран от дружеството „София Тех Парк“ АД. На церемония на „Четвърти километър“ в столицата, където ще бъде изградена първата иновационна екосистема у нас, държавният глава заяви, че проектът „София Тех Парк“ е далновидно стратегическо за България решение в подкрепа на бизнеса, науката и сътрудничеството между тях.

„Проектът ще позволи на страната ни да намери достойно място сред високотехнологичните европейски държави и ще подкрепи иновациите и индустриите на бъдещето в България“, каза Росен Плевнелиев. Президентът подчерта необходимостта от засилване на иновационните дейности в българските предприятия и от разработването на нови иновативни бизнес модели в тяхна подкрепа. „Важно е бизнесът и науката да се научат да си партнират и да се засили комерсиализацията на интелектуална собственост и на иновационни продукти. Талантът трябва да остане в България и да намира перспектива у нас, а не навън“, заяви държавният глава.

Според президента, „София Тех Парк“ ще спомогне преодоляването на слабостите на българската икономика и има силен потенциал да се превърне в център на технологичния напредък в страната ни. Научно-технологичният парк ще бъде среда за иновации, технологичен обмен и сътрудничество, допълни президентът Плевнелиев. Проектът ще даде възможност на много иновативни компании от страната ни, но и от целия регион, да стартират дейността си, каза още държавният глава и припомни личната си подкрепа за реализацията на „София Тех Парк“.

На територията на бившето военно поделение на „Четвърти километър“ в София предстои да заработи научно-изследователска инфраструктура в помощ на българския иновативен бизнес. Ще бъдат създадени около 20 000 кв. м нови и реновирани сградни площи. Научно-технологичният парк ще разполага с приложно-изследователски лаборатории, общ инкубатор, иновативни лекционни, образователни, дискусионни форуми, места за демонстрация на нови технологии, паркинг за автомобили и зелени пешеходни пространства.

На церемонията присъстваха кметът на столицата Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на „София Тех Парк“ Елица Панайотова, председателят на Българската академия на науките и ректорите на университетите партньори на „София Тех Парк“, представители на бизнеса.

Източник и снимка: president.bg


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4097