EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Путин в Атина: Нов газопровод към България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Путин в Атина: Нов газопровод към България

mail06:45 | 30.05.2016прегледи 1167 коментарикоментари 0


Русия е готова да разгледа всякакви проекти за газопроводи в Европа, но са й нужни предварителни гаранции, заяви вчера президентът Владимир Путин, цитиран от ТАСС. Руският президент каза, че Русия вече не вярва просто на разговори за големия взаимен интерес от изграждането на газопроводи и няма да харчи пари напразно. Според него сътрудничеството в сферата на енергетиката и икономиката е най-добрата гаранция за мир. Той допълни, че натискът на САЩ и ЕС не е позволил на България да построи своя участък от "Южен поток" и затова Русия е била принудена да се откаже от този проект. Путин каза, че Русия работи по разширяването на газопровода "Северен поток" към Балтика и се надява никой да не опита да осуети този проект, предаде Ройтерс.

Газопроводът по дъното на Черно море и по-нататък през Гърция и Италия може да мине през Турция или България, Румъния не се предвижда. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак пред журналисти. "Очевидно е, че с оглед на договореностите и подписания меморандум за строителство и доставки през подводната част на "Посейдон", може да има различни маршрути за доставка на газ, и може да се разглеждат варианти като през Турция, так и през България“, изтъкна министърът. По думите му въпросът за доставки през Румъния не се разглеждат, защото тази държава не граничи с Гърция. Той се спря и на съчетанието на този проект с Трансадриатическия газопровод (TAP). Реализацията на проекта за Трансадриатическия газопровод за транзит на газ от Каспийсикя регион и Близкия изток в Западна Европа няма да попречи на реализирането на проекта за газопровод по дъното на Черно море към Гърция и Италия, изтъкна още Александър Новак. „Мога да кажа, че това е твърде незначителен обем за Европа. Що се отнася до TAP, това са обеми не повече от 10 милиарда кубически метра в момента и то в перспектива за 2019 година. Разбира се, европейският потребител се нуждае от по-големи количества газ и диверсификация на маршрутите. Затова ако този проект бъде реализиран, той не изключва необходимостта и възможностите от реализирането на такива проекти, които ние обсъждаме с нашите гръцки и италиански партньори“, заяви още министърът.

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас нарече "стратегически избор" укрепването на отношенията на страната му с Русия, предадоха световните агенции. "Искам още веднъж да подчертая, че укрепването на връзките ни с Русия е наш стратегически избор", е казал вчера Ципрас на руския президент Владимир Путин според публикувана от Кремъл стенограма от срещата им, цитирана от ДПА. "Имаме исторически тесни религиозни и духовни връзки. Пред нас стои възможността да надградим икономическото си партньорство, да увеличим стабилността в региона и света като цяло", е заявил Ципрас.

"Всички признават, че бъдещето за европейския континент е немислимо, ако ЕС се противопоставя на Русия. Гърция може да бъде полезна именно в това, че може да послужи като мост за сътрудничество и дружба", е казал Ципрас, цитиран от ТАСС.
По думите на Ципрас ролята на Гърция във всички международни организации е да помага "за изглаждането на острите ъгли, за да бъде намерена основа за сближаване между ЕС и Русия".
След продължила три часа среща, Путин и Ципрас подписаха споразумения за двустранно икономическо сътрудничество, съобщи Франс прес.
Това е първата двустранна визита от повече от година на руския президент в страна членка на ЕС, който трябва да реши идния месец дали да премахне санкциите, наложени на Русия заради конфликта в Украйна.
С наближаването на момента за взимане на решение Русия оказва натиск на свой ред, заплашвайки да удължи до 2017 г. ембаргото си върху селскостопански продукти от ЕС.
Вчера германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер намекна, че е възможно да бъдат вдигнати постепенно европейските мерки, ако до края на юни има напредък по прилагането на Минските споразумения за Украйна.
Малко по-рано, на срещата на върха на Г-7 в Япония, тонът бе по-строг и бе казано, че санкциите може да бъдат вдигнати, когато Русия изпълни ангажиментите си по Минските споразумения и че може да бъдат утежнени в противен случай.
Гърция на Алексис Ципрас, от друга страна, е в отлични отношения с Москва. Но Атина, която продължава да е зависима от европейските си кредитори, няма намерение да се отцепва от колектива по въпроса с продължаването на санкциите, отбеляза АФП.
Вчера Ципрас подчерта, че Гърция е част от ЕС и спазва изцяло ангажиментите си към международните организации, от които е част./ТАСС,БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg