EUR 1.9558
USD 1.7200
CHF 1.7310
GBP 2.1955
CNY 2.4996
you tube
mobile version

Проучване: Оптимизъм сред бизнес лидерите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проучване: Оптимизъм сред бизнес лидерите

mail17:05 | 07.03.2018прегледи 3987 коментарикоментари 0


Тазгодишните резултати от проучването на PwC сред бизнес лидерите разкриват рекордно ниво на оптимизъм и вяра в световния икономически растеж. Това стана ясно по време на ексклузивното представяне на резултатите от проучването на PwC сред представителите на бизнеса у нас, част от 21-то ежегодно глобално проучване на PwC.

„Болшинството (цели 57%) от всички бизнес лидери по света вярват, че икономическият растеж ще се подобри през 2018 г. Скокът в промяната на нагласата е рекорден и се наблюдава за първи път, откакто се провежда проучването“, коментира Албена Маркова, съдружник Консултантски услуги за Югоизточна Европа в PwC България. За трета поредна година българските участници в допитването са по-оптимистично настроени от своите глобални колеги – цели 71% са убедени в подобрението на глобалния икономически ръст.

Очакванията на глобалните и българските бизнес лидери за ръста на собствените им компании обаче не са толкова позитивни, особено в средносрочен план, където прогнозите са по-умерени. И тази година геополитическата несигурност е заплаха номер едно за 84% от бизнес лидерите у нас. Опасността от кибер-заплахи и свързаните с човешките ресурси предизвикателства като наличност на ключови умения и промени в демографските характеристики на работната ръка са другите заплахи, които заемат челно място в проучването. 

За първи път тази година като част от проучването българските бизнес лидери отговаряха и на въпроси за подготовката на младите кадри за бизнеса и задържането им у нас. Повече от половината от българските участници в допитването коментират, че за тях е донякъде или много трудно да привличат таланти с дигитални умения. В същото време значителна част виждат своята активна роля във формирането на качествена бъдеща работна сила - 70% от бизнес ръководителите вече работят с образователни институции, а още 5% планират да го направят през следващата година. Окуражаващ резултат е, че бизнесът вижда ясно важната си роля във формирането на разбиранията и плановете на младите хора за бъдещето им. 

Кампанията “Твоите 25 причини да избереш България“, която PwC България осъществи във връзка с 25 г. дейност у нас, е именно в подкрепа на български млади таланти. Проектът се проведе под патронажа на Президента на България и в партньорство с 27 водещи компании. В конкурса за есе участие взеха близо 1300 български студенти от 127 университета у нас и в чужбина. За първи път днес бяха обявени и 25-те победители, които ще получат стипендия, стаж и менторство за успешно развитие в България.

Успешната кампания „Твоите 25 причини да избереш България“ ще прерасне в още по-мащабна инициатива, сподели Божидар Нейчев, управляващ съдружник в PwC България. През април ще се състои първият по рода си аукцион, на който ще бъдат представени уникални картини, събрали очертанията на ръцете на някои от най-успешните българи и обвързани по интересен начин с техните личности. Един от първите експонати в аукциона ще е картина с очертанието на ръката на българския президент и формулата E = mc², която лично той дари на PwC за каузата. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg