EUR 1.9558
USD 1.6893
CHF 1.6953
GBP 2.2256
CNY 2.6094
you tube
mobile version

Проучване: ГЕРБ - БСП в паритет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проучване: ГЕРБ - БСП в паритет

mail06:25 | 21.03.2017прегледи 810 коментарикоментари 0


За ГЕРБ биха гласували 20,2 процента от анкетираните в проучване на Центъра за анализи и маркетинг, за "БСП за България" - 19,8 на сто.
Това показва национално представително изследване на Центъра, направено между 10 и 16 март сред 1012 души със собствени средства, което беше оповестено във вторник.
ДПС биха подкрепили 7,4 на сто от всички анкетирани, Обединените патриоти - 6,8 на сто, "Воля" - 4,2 процента.  "Реформаторски блок - Глас народен"  биха получили  2,4 процента, "Да, България" - 1,3 на сто, "АБВ - Движение 21" - един процент. За ДОСТ биха гласували 0,9 на сто от всички анкетирани, същият е и делът на "Нова република".
  "Не подкрепям никого" биха избрали 2,7 на сто, 21 на сто декларират, че не са решили за кого да гласуват, а 10,8 процента - че няма да гласуват. Очакваме между  3 500 000 - 4 000 000 души да отидат до урните, уточни Юлий Павлов от Центъра.
 Делът на подкрепа само сред гласуващите е 27,5 на сто за ГЕРБ, 27 процента за "БСП за България", 10,1 на сто за ДПС, 8,9 на сто за Обединените патриоти, 5,5 на сто за "Воля".
 За "Реформаторски блок - Глас народен" биха дали вота си 2,8 на сто от гласуващите, за ДОСТ - 1,8 на сто, за "Да, България" - 1,4 на сто, за "Нова република"  и "АБВ - Движение 21" - по 1,1 на сто от гласуващите.
 Като разпределение в следващия парламент ГЕРБ би получил 31,4 на сто от действителните гласове и между 81 и 90 депутати, "БСП за България" - 30,7 на сто от действителните гласове и между 79 и 88 депутати, ДПС - 10,4 на сто от действителните гласове - или между 26 и 31 депутати, Обединените патриоти  - 9,6 на сто от действителните гласове и вероятен брой народни представители между 24 и 29. За "Воля" прогнозата е  6,1 на сто от действителните гласове, или между 14 и 19 народни представители.
"Реформаторски блок - Глас народен" би получил 3,6 на сто от действителните гласове, което означава, че може и да не прескочи бариерата, но може и да попадне в НС и да има  10-12 депутати, според Юлий Павлов. Той обясни, че има много хора, които ще решат в последния момент за кого да гласуват и последната седмица ще бъде решаваща.
 Според него резултатите показват, че много трудно ще може да се състави правителство с двукомпонентна подкрепа.
 За 23,2 на сто най-добро управление на страната би било ГЕРБ и други десни партии, за 18,2 на сто - БСП и други партии, за 9,5 на сто - ГЕРБ и Обединени патриоти, а за 8,3  - БСП и Обединени патриоти.
 Равни дялове - по 2,3 на сто, смятат, че най-добро управление би било ГЕРБ и ДПС или БСП и ДПС. Няма комбинация, която да е харесвана дори от една четвърт от хората, посочи Юлий Павлов.
 Одобрението към служебното правителство малко е намаляло, но  51 процента продължават да го одобряват. Неодобрението малко се е увеличило, но е по-ниско от одобрението -  31 процента, коментира социологът. Той отбеляза, че това е завиден рейтинг, който нито едно от редовните правителства в последно време не е постигало
  Челната петица при рейтингите е оглавявана от президента Румен Радев - 60,3 на сто, следван от Йорданка Фандъкова - 44,3 на сто, които са и единствените  с положителен рейтинг. Трети е Огнян Герджиков - 40,6 на сто, след него са Илияна Йотова - 38 процента, и Бойко Борисов - 35,3 на сто.
   Ниските доходи /според 63,5 на сто/, безработицата /49,6 на сто/ и здравеопазването /42,4 на сто/ са основните проблеми пред страната според анкетираните. Корупцията по високите етажи на властта - според 37,5 на сто, и престъпността - 26,3 на сто.
 Бежанците и мигрантите е посочен само от 15 на сто, мнозинството не слагат този проблем между първите три, коментира Павлов.

------------------------------------------------

Пет партии са сигурни участници в следващото Народно събрание. Реформаторският блок запазва шансове за парламентарно представителство. ГЕРБ остава с лека преднина пред БСП.
Това сочат данните от проучване на изследователски център "Тренд", направено между 10 и 16 март сред 1004 души. Изследването е проведено "лице в лице" и е представително за пълнолетното население на страната.
На всеки анкетиран е предоставен пълният списък от всички регистрирани партии в ЦИК с техните номера и е помолен да направи своя избор. Първа политическа сила остава ГЕРБ с 29,8 на сто от тези, които заявяват, че ще упражнят правото си на глас. Веднага след тях е БСП с 27,9 на сто. След тях се нареждат Обединени патриоти (10,2 процента), ДПС (8,7 на сто) и "Воля" (7,3 на сто). Това са партиите, които със сигурност ще имат представителство в следващото Народно събрание.
Реформаторският блок запазва шансове за преминаването на парламентарната бариера, събирайки 3,8 на сто от тези, които заявяват, че ще гласуват. Коалицията между АБВ и Движение 21 получава 2,6 процента подкрепа. "Нова република" и "Да, България" са съответно с 2,3 процента и 2,2 на сто. Опцията "не подкрепям никого" се предпочита от 3,1 процента.
Въпреки очертаващата се сложна парламентарна конфигурация, повече от половината запитани са на мнение, че след предсрочните парламентарни избори ще се състави правителство, докато само една пета са на обратното мнение, отбелязват социолозите.
Малко над две трети от всички анкетирани вече са решили за кого ще гласуват, докато една пета все още не са решили. Привържениците на двете основни партии изглеждат убедени в избора си.
Повече от половината респонденти не следят предизборната кампания, докато 45 на сто я следят. Най-младите са най-незаинтересовани от кампанията, докато над две трети от хората над 60 години я следят.
Личностите, които са в листата на партията, са по-важни за 46 на сто, отколкото самата партия (35 процента). Сред електората на социалистите обаче тази пропорция е обърната, като над половината от тях посочват самата партия като по-важен фактор./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg