EUR 1.9558
USD 1.7714
CHF 1.7826
GBP 2.2810
CNY 2.5268
you tube
mobile version

Промени в ОСП на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промени в ОСП на ЕС

mail14:10 | 05.04.2019прегледи 615 коментарикоментари 0


Комисията по земеделие на Европейския парламент одобри първата група предложения за подобряване на Общата селскостопанска политика на ЕС (ОСП), така че да отговаря по-добре на очакванията на земеделските производители и потребителите, съобщи пресслужбата на ЕП.

Първото гласуване на реформата на ОСП бе съсредоточено върху новите правила на ЕС за обща организация на пазара (ООП) на селскостопанските продукти след 2020 година.

Измененията на Комисията по земеделие към т.нар. Регламент за ООП бяха одобрени преди дни с 29 гласа "за", срещу седем "против" и един "въздържал се".

Разширяване на системата за управление на доставките и намаляване на обема

Сегашната схема, която предоставя помощ на млекопроизводители, които доброволно произвеждат по-малко във време на сериозни пазарни дисбаланси в усилията за стабилизиране на цените, трябва да бъде разширена за всички сектори, смятат евродепутатите. Ако ситуацията не се подобри, Комисията трябва да бъде натоварена с налагането на такса върху всички производители, които увеличават своите доставки, се казва в приетия текст.

Евродепутатите искат да приложат съществуващите правила, които позволяват ограничено във времето регулиране на доставката на географски защитени сирена, шунка и вина, и върху всички други продукти, които се ползват от защитено географско указание (ЗГУ) или защитено наименование за произход (ЗНП).

Повече прозрачност, по-добро управление на кризи, по-широк предпазен механизъм

За да подобрят прозрачността на пазара и по този начин да бъдат по-добре подготвени за потенциални пазарни сътресения, евродепутатите предлагат създаването на единен надзорен орган на ЕС за селскостопанските пазари, който да се съсредоточи върху широк кръг от сектори, включително зърнени храни, захар, зехтин, плодове и зеленчуци, мляко и месо. Органът трябва да събира статистически данни за производството, доставките, цените, печалбите, вноса и износа, както и да издава предупреждения за ранни смущения на пазара, казват те.

Евродепутатите искат също така да разширят защитния пазарен механизъм, като позволят публична намеса (инструмент за управление на пазара, използван при спад на цените над определено ниво) за нови продукти, като бяла захар, овче месо, свинско месо и пиле.

Евродепутатите искат да удължат схемата за разрешаване на лозовите насаждения до 2050 г. и да настояват информацията за хранителните стойности или поне енергийните стойности да се добавят към етикетите на виното.

Текстът, одобрен от членовете на комисията по земеделие, трябва да бъде разгледан от Парламента. Това може да стане едва след изборите за Европейски парламент на 26 май. Тогава председателският съвет (председателят на ЕП и ръководителите на политически групи) може да реши да препрати текста за разглеждане в пленарна зала. В противен случай новата комисия по земеделие ще трябва да разгледа отново въпроса.


Тагове: ОСП, подобрения
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Туризъм: София е младежка дестинация

07:55 | 04-03-19 | 1731