EUR 1.9558
USD 1.7809
CHF 1.7784
GBP 2.2949
CNY 2.5344
you tube
mobile version

Промени в закони гласува НС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промени в закони гласува НС

mail12:40 | 22.12.2016прегледи 1344 коментарикоментари 0


Народното събрание прие на второ четене промени в Търговския закон, с които се регламентира, че Агенцията по вписванията ще носи отговорност за вредите, причинени на физически и юридически лица, от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на длъжностни лица по регистрацията. С измененията се въвежда изискване при прехвърляне на предприятие да бъдат представяни две последователни нотариални удостоверявания - на подписа и на съдържанието на документите за смяна собствеността на предприятието, на дружествени дялове и за взети решения от общите събрания на съдружниците в дружества с ограничена отговорност. Лицата по регистрация в Агенцията по вписванията се задължават да проверяват заверените документи в базата данни на информационната система.

*****************

Парламентът прие на първо и на второ четене промени в Закона за защита от дискриминация, внесени от Министерския съвет. С тях се привежда българското законодателство в съответствие с изискванията на директива на Европейския парламент за прилагане на принципа на равно третиране на лица без разлика на расата или етническия произход. С измененията се прецизира понятието "непряка дискриминация" като се разширява кръгът на лицата, към които се прилага принципът на равно третиране, включвайки и тези, които търпят неблагоприятно третиране наред със защитените лица на основата на тяхната раса, етнически произход и други признаци, регламентирани в закона.

******************

Тримесечна и дневна винетка, както и нова такса за движение по пътищата предвиждат приети на първо четене промени в Закона за пътищата. Народното събрание прие два законопроекта за изменение на закона - на народни представители от парламентарните групи на Реформаторския блок и на Патриотичния фронт и на депутати от ГЕРБ.

 

Парламентът прие на първо четене законопроект за тълкуване на член от Закона за приватизация и следприватизационен контрол, предложен от народни представители от парламентарните групи на Реформаторския блок и на ГЕРБ. С него се предлага разпоредбите относно вземането на решение за приватизация "за търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала или обособени части от тях", включени в забранителния списък за приватизация, да се тълкуват в смисъл, че решения за приватизация и/или разпоредителни действия се вземат от Народното събрание по предложение на Министерския съвет, както по отношение на самите търговски дружества, така и за обособени части от тях, независимо дали последните са изрично изброени или не в списъка.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg