EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Промените в закони за влоговете & банков фалит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промените в закони за влоговете & банков фалит

mail15:07 | 04.08.2015прегледи 7963 коментарикоментари 0


Парламентът прие на второ четене изцяло нов Закон за гарантиране на влоговете в банките, внесен от Министерския съвет. Законът транспонира европейска директива от 16 април 2014 г. относно схемите за гарантиране на депозити.

До 1 май на текущата година фондът определя годишната премийна вноска за всяка банка, като отчита рисковия й профил и сумата на гарантираните влогове в банката за предходната година, изчислена като средна стойност от размера на гарантираните влогове към края на всяко тримесечие, решиха депутатите. Банките, включително клоновете на чуждестранните банки, превеждат годишната премийна вноска в срок до 31 май на текущата година. Средствата на фонда се използват за изплащане на суми по влогове до гарантираните размери в предвидените в закона случаи. Фондът гарантира пълно изплащане на сумите по влоговете на едно лице в една банка независимо от броя и размера им до 196 000 лв. Средствата от фонда се използват и за финансиране на действия по преструктуриране при условията и по реда на чл. 144 от Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници.

Не се изплащат гарантираните размери на влоговете в банката на други банки, когато са направени от тяхно име и за тяхна сметка; финансовите институции по чл. 3 от Закона за кредитните институции; застрахователите и презастрахователите по чл. 8 от Кодекса за застраховането; фондовете за задължително и доброволно пенсионно осигуряване; инвестиционните посредници. Не се изплащат и влоговете на колективните инвестиционни схеми, националните инвестиционни фондове, алтернативните инвестиционни фондове и дружествата със специална инвестиционна цел; на бюджетните организации съгласно з 1, т. 5 от Закона за публичните финанси; на Фонда за компенсиране на инвеститорите, Фонда за гарантиране на влоговете в банките и Гаранционния фонд по чл. 287 от Кодекса за застраховането. Фондът извършва регулярно стрес тестове на системата за гарантиране на влоговете, както и при наличие на информация от БНБ за проблеми в банка, които биха могли да доведат до задействане на системата за гарантиране на влоговете. Стрес тестове се извършват най-малко веднъж на три години, беше записано в закона.
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за банковата несъстоятелност. С предлаганите промени в Закона за независимия финансов одит се въвежда явно гласуване при вземането на решение за отнемане на правото за извършване на независим одит и за лишаване от правото да се упражнява одиторска дейност. Начинът на гласуване и мотивите на всеки гласувал се отразяват в протокол от заседанието и се публикуват на интернет страницата на комисията.

Предвижда се правилата, процедурите и плановете за контрол на качеството на дейността на регистрираните одитори да се разработват съвместно от Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори и Управителния съвет на Института на дипломираните експерт-счетоводители. Правилата, процедурите и плановете се приемат от управителния съвет на Института на дипломираните експерт-счетоводители и се утвърждават от Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори. На регистриран одитор и/или специализирано одиторско предприятие се налага глоба или имуществена санкция от 500 до 5 000 лв., когато при проверка или разследване, извършено от контрольорите на Института на дипломираните експерт-счетоводители или от инспекторите на комисията, се установи, че има нарушение на законови изисквания.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg