EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Пресичат злоупотребите с командировани работници

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пресичат злоупотребите с командировани работници

mail16:30 | 17.04.2014прегледи 1203 коментарикоментари 0


Работниците, командировани временно в чужбина за извършването на определени услуги, ще получат по-добра защита на своите права, благодарение на гласуваните от Европейския парламент предложения за промени в законодателството. Новите правила вече бяха одобрени неофициално от Съвета.

 

Преговарящите от страна на ЕП предложиха текстове, с които се изясняват разграниченията между реалните командировки и опитите за заобикаляне на закона. По тяхна инициатива бяха добавени и текстове, с които се дава известна гъвкавост на страните от ЕС при извършването на проверки. Изпълнителите и подизпълнителите, работещи в сферата на строителството, ще бъдат солидарно отговорни за нарушаването на трудовото законодателство.

Предложените промени целят подобряване на прилагането на директивата от 1996 г. за условията на труд на работниците, командировани от една страна от ЕС в друга с цел предоставяне на услуги за ограничен период от време.

Идентифициране на истинските командировки и предотвратяване на злоупотребите

За да внесе повече правна яснота, Европейският парламент добави неизчерпателен списък от критерии, с който да подпомогне държавите членки да преценят дали една командировка е истинска или е налице опит за заобикаляне на закона. Пример за това са така наречените фирми „пощенски кутии“, основани в страни с по-ниски нива на трудова и социална защита.

Европейският парламент въведе и дефиниция за „фиктивната самостоятелна заетост“ — форма на злоупотреба, при която извършителите се възползват от факта, че в много регламенти относно условията на труд, които следва да бъдат гарантирани в съответствие с директивата, няма системен подход по отношение на самостоятелно заетите лица.

Засилване на проверките

За да се гарантира правилното прилагане на текстовете от директивата от 1996 г., споразумението включва и списък с минималните мерки за контрол на национално ниво, към които държавите членки могат да добавят и допълнителни мерки. Съгласно предложението на Европейския парламент, държавите членки трябва да съгласуват новите си контролни мерки с Европейската комисия, без да се налага предварително одобрение от страна на Комисията. По този начин се дава известна гъвкавост на страните от ЕС при извършването на проверките.

Солидарна отговорност

В случаите, когато е налице договор за извършване на работа, основният изпълнител и подизпълнителят ще бъдат солидарно отговорни за всяко неплащане на командированите работници. Това е задължително за строителния сектор, като държавите членки могат също да въвеждат по-строги изисквания или да включват и други сектори.

По-добра информация

Директивата подобрява достъпа до информация, както за фирмите, така и за командированите работници. Парламентът добави клаузи, които гарантират, че тази информация е ясна и че се предоставя безплатно, в достъпен формат, на официален уебсайт, на различни езици, в зависимост от търсенето на пазара на труда в приемащата държава членка. Информацията на уебсайта трябва да включва социалните и трудовите условия за командированите работници, както и процедурите за подаване на жалби.
Следващи стъпки
Споразумението предстои да бъде официално одобрено от Съвета на министрите.
Процедура: Обикновена законодателна процедура (съвместно вземане на решение), първо четене със съгласие
 

Източник: Пресслужба на ЕП


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4083