EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ГЕРБ&РБ готови за правителство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ГЕРБ&РБ готови за правителство

mail06:58 | 31.10.2014прегледи 3833 коментарикоментари 0


 

ГЕРБ и Реформаторският блок са готови да подпишат коалиционно споразумение за ново правителство. Ще бъдат заложени и програмни приоритети, които Патриотичният фронт и АБВ евентуално да подкрепят, без да участват в кабинета, обяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ. Според Радан Кънев от Реформаторския блок, става дума за образуване на реформаторско мнозинство в Народното събрание и целта е до края на следващата седмица да бъде съставено ново правителство.

 

Обсъждахме възможността за подписване на политическо споразумение за реформаторско мнозинство в следващото Народно събрание, което да застане зад обща правителствена програма, каза говорителят на Реформаторския блок Радан Кънев след края на консултациите между ГЕРБ, Реформаторския блок/РБ/ и Патриотичния фронт/ПФ/ за съставяне на правителство.

Има възможност за подписване на такова споразумение, като това може да стане след като е готова програмата. След подписване на споразумение и уточняване на мнозинството, много бързо би следвало да се стигне до проект за правителство на България, който да бъде подкрепен от това мнозинство, а възможно е и от други политически сили, които не участват в него, добави той и уточни: ГЕРБ и Реформаторският блок ще предложат управленска програма, отразяваща приоритетите на Патриотичния фронт и около нея ще структурираме политическо мнозинство. След това ще бъде предложена структура и състав на правителство. Поставихме си срокове, но предпочитам да не ги коментираме. Достатъчно кратки и стегнати оперативни срокове. Правителство, което по състава си да бъде двупартийно и мнозинство в Народното събрание, скрепено с писмено споразумение, което да бъде най-малко трипартийно.

Румяна Бъчварова от ГЕРБ обяви:

Приключихме днешните преговори. Разисквахме политическата формула на следващото правителство. Наша твърда позиция е, че ние сме готови да подпишем коалиционно споразумение с Реформаторския блок, което ще включва общи приоритети, политическа рамка, структура и състав на следващия кабинет. Това коалиционно споразумение ще бъде придружено от разработени програмни приоритети, за които търсим по-широка политическа подкрепа. Поканата към Патриотичния фронт е да видим тяхното разбиране за тази предложена формула и за възможността те да подкрепят програма на следващото правителство без да участват в него. Имаме общи виждания по този въпрос, но нямаме позиции, които очакваме да получим, след като представим готовия документ. Разширяването на формата на подкрепа ще представяме на други политически сили.

По отношение на вчерашното изявление на председателя на ЕНП, че подкрепата от Патриотичния фронт не е уместна, Томислав Дончев коментира така:

Разработва се програмата, която трябва да е максималната доза компромис между предизборните програми на ГЕРБ и Реформаторския блок. Има четири или пет страни, които подлежат на изчистване и това ще се случи в следващите няколко дни. В този формат, при определени условия, бихме приели подкрепа и от други парламентарно представени политически сили. Ние не бихме приели подкрепа от всеки и на всяка цена. Това минава през пълно съгласие с всички цели и принципи, които ще фигурират в общата програма. На второ място има политически сили, които са заявили подкрепа за кабинет, въпреки това, някой от тях и конкретно ДПС - ние не можем да приемем подкрепата. Имаме срок до понеделник вечерта или вторник сутринта да представим окончателния текст на програмата и ако имаме категорична заявка от тяхна страна, че те биха се подписали под всички цели и принципи от програмата – това е предпоставка тяхната подкрепа да бъде приета.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов напусна тристранната с среща с ГЕРБ и Реформаторския блок малко преди тя да приключи. Той заяви, че нищо ново не се е случило и те няма да участват в коалиционно правителство. Патриотичният фронт продължава да държи на сближаване на позициите си по управленската програма:

Ние сме декларирали неведнъж, че сме за съгласуване на програми и оттам нататък да се съставя каквото си ще правителство, въпросът е то да изпълнява тази съгласувана програма, чието изпълнение ние много внимателно ще следим.

От страна на ГЕРБ в срещата участваха Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, присъстваха всички лидери на реформаторите – Меглена Кунева, Радан Кънев, Божидар Лукарски, Корман Исмаилов и Николай Ненчев и четирима представители на Патриотичния фронт начело с Валери Симеонов. Срещата беше по покана на ГЕРБ, а за нея настояваха от РБ. Това се случи във вторник, когато след разговорите на лидерите на парламентарно представените политически сили Бойко Борисов заяви, че ще прави правителство на малцинството заедно с Реформаторския блок. Радан Кънев обаче каза, че реформаторите продължават да настояват за стабилна трипартийна коалиция с Патриотичния фронт и поиска днешната среща. Оттам пък за пореден път заявиха, че не искат да подписват коалиционно споразумение и да излъчат свои министри, а биха подкрепили управленска програма и биха предложили на бъдещото правителство единствено експертен потенциал.

Вчера след срещата с лидера на ЕНП Жозеф Дол Бойко Борисов заяви, че е почти готов за правителство на малцинството на ГЕРБ, че ПФ е недопустим партньор и че няма да е зависим от реформаторите.

Автор: БНР

 

/обновена/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886